promotional banner

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό πρόβλημα


Της Αδαμαντίας Ανδρονίκη Σπαθάτου
Ιστορικός – Αρχαιολόγος - Εκπαιδευτικός


Κανείς ενημερωμένος δεν αμφιβάλλει για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας αλλά, φυσικά, οι προσπάθειες του πολυεθνικού κρατιδίου των Σκοπίων να αποκτήσει οντότητα με το κλεμμένο όνομα εξαρτώνται και θα ρυθμιστούν με βάση τις διεθνείς συμφωνίες και τα συμφέροντα: Μιλάμε δηλαδή για τους αγωγούς πετρελαίου, την Ισλαμοτουρκική παρεμβατική στρατηγική βάθους των Τούρκων με τον υπουργό τους το Νταβούτογλου και τους άλλους παράγοντες της Νέας Τάξης.

Οι κυβερνώντες στα Σκόπια κάνουν ό,τι μπορούν για να αποσλαβοποιηθούν και να αποβουλγαροποιηθούν. Δεν είναι όμως εφικτό γιατί υπάρχουν «ντοκουμέντα» όπως:

α) Η ομολογία του Σκοπιανού Προέδρου Τσερβενκόφσκυ προς τον ομόλογό του της Βουλγαρίας Ζίφκωφ (συνάντηση 19-05-1967) ότι «η ηγεσία μας δεν μπορεί να πει στο λαό μας πως μέχρι το 1945 ήμασταν Βούλγαροι και κατόπιν Μακεδόνες», από το βιβλίο (Το Μακεδονικό στα ξένα αρχεία - Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, 2008 ).

β) Το ξέσπασμα του Προέδρου της Βουλγαρίας Ζίφκωφ προς τον Πρόεδρο των Σκοπίων Τσερβενκόφσκυ «…υπάρχει Βουλγαρική Ιστορία χωρίς τον πατέρα Παίσιο, χωρίς τον Κλήμη της Αχρίδας, χωρίς τον Δημήταρ Μπλαγκόεφ; Πενήντα φορές να με κρεμάσετε δεν θ’ αρνηθώ την ιστορία του λαού μου και του κόμματός μου», (σε συνάντηση του 1966) από την ίδια πηγή.

Για τους λόγους αυτούς και ο Γεώργιος Βοσκόπουλος, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ σημειώνει στις 27-09-2009 ότι «οι Βούλγαροι δεν θα σιγήσουν για τις διώξεις και οι Ευρωβουλευτές τους θα μιλήσουν κατά την πορείαν ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Steven Miller εξ άλλου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Berkley, υπεραμύνεται της Ελληνικότητας της Μακεδονίας λέγοντας ότι αδιαμφισβήτητα τεκμήρια είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα και όχι οι θεωρητικές εικασίες, οι θεμελιωμένες σε μια γεωπολιτική υστεροβουλία. Άρα το ότι δεν έχει βρεθεί τίποτε μη Ελληνικό στο συγκεκριμένο χώρο μέχρι τουλάχιστον το 14ο αιώνα μ.Χ. αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Αλλά και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί αναγνωρίζουν ως Ελληνικές τις αρχαιότητες στις πόλεις «Ηράκλεια-Λυγκηστίδα και στους «Στόβους» με άρθρα τους στην εφημερίδα «Nova Makedonija” (1-07-2009).

Σκοπιανός επίσης αρχαιολόγος, ο Pasko Kuzman, ανακάλυψε πρόσφατα στην Αχρίδα πλήθος Ελληνικών αγαλμάτων, επιγραφές, νομίσματα και κτερίσματα Μυκηναϊκής εποχής, που τον ανάγκασαν να δηλώσει ότι «αν δεν επιμείνουμε στην αρχαία μας καταγωγή, θα χάσουμε οριστικά το όνομα από τους Έλληνες».

Παράλληλα με αυτές τις παραδοχές αποφεύγουν τελείως πια, σήμερα, να αναφέρουν την ύπαρξη Ελληνικής μειονότητας μαζί με τις υπόλοιπες 5-6, αν και γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι το μισό σχεδόν κρατίδιο μέχρι τον άξονα που ορίζεται από το Μοναστήρι ως τη Στρώμνιτσα και το Μελένικο χιλιάδες Έλληνες ζούσαν και ζουν, καλύπτοντας τις Ελληνικές τους ρίζες για να επιβιώσουν στο εχθρικό έδαφος.

Ο Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμονας, τον Δεκέμβριο του 2008 αναρωτιόταν σε σχετικό του άρθρο, μήπως θα έπρεπε να είμαστε άτεγκτοι και να πιέσουμε περισσότερο τα Σκόπια, επειδή οι Αλβανοί (αποτελούντες το 30% του πληθυσμού των 2.000.000 Σκοπιανών) δεν θα υποστήριζαν το μεγαλοϊδεατισμό εκείνων και θα προχωρούσαν σε διάσπαση και διαμελισμό.

Πραγματικά, οι Αλβανοί έχουν κυκλοφορήσει χάρτη της Ιλλυρίδας στο δυτικό τμήμα των Σκοπίων, προκαλώντας υπόνοιες ανεξαρτητοποίησης και διαμελισμού, αν δεν βρεθεί όνομα ανταποκρινόμενο στην πολυεθνικότητα του κρατιδίου ή, τέλος, υποστηρίζοντας την «ειρηνική διάλυση» της σημερινής μορφής των Σκοπίων και τη μετατροπή του σε ομοσπονδιοποίηση με τη μορφή των καντονιών τύπου Ελβετίας ή Βελγίου.

Το δυστύχημα για μας τους Έλληνες, αποκλείω τους «Εφιάλτες», εντοπίζεται στο ότι δεν παρακολουθούμε και δεν παρεμβαίνουμε κάθε φορά που διαπιστώνουμε την όποια εναντίον μας ενέργεια ή κίνηση των γειτόνων μας και γενικά των ανθελλήνων μέσα και έξω από τα Ελληνικά σύνορα.

Μόνοι τους είναι πολύ μικροί και λίγοι, ώστε να μας προκαλέσουν ζημιά!

Άμα συμπτυχθούν εδαφικά οι Αλβανοί, Σλάβοι και Βούλγαροι στα κράτη τους, δεχόμαστε τους υπολοίπους και τους ενσωματώνουμε, «απελευθερώνοντας-λυτρώνοντας» τις Ελληνικές περιοχές νοτίως των Σκοπίων. Όποια επιβουλή των Σκοπιανών για τη Μακεδονία μας λέγεται κατακτητική ή επεκτατική διάθεση και όχι αλυτρωτισμός, όπως λανθασμένα λένε και γράφουν οι περισσότεροι…

Εμείς μπορούμε να μιλάμε για αλύτρωτες πατρίδες, μία από τις οποίες είναι η Μακεδονία μας, αφού μας απέδωσαν μόνο μέρος οι μεγάλες δυνάμεις. Οι ανθελληνικέ δυνάμεις, για παράδειγμα, απαίτησαν σε βιβλίο του Δημοτικού να γραφεί ότι στους Βαλκανικούς πολέμους οι Έλληνες κατέκτησαν τη Μακεδονία και όχι ότι την απελευθέρωσαν.

Άλλη εσκεμμένη συγκάλυψη είδησης, φανερώνει επίσης το εχθρικό εντός της χώρας κλίμα κατά του Ελληνισμού. Απέκρυψαν τα μέσα ενημέρωσης επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, που έστειλαν οι Μακεδόνες όλου του κόσμου (ΠΕΜΑ) την 6η Απριλίου 2009 για τη μαύρη επέτειο της Γερμανικής εισβολής στην Μακεδονία. Την κοινοποίησαν επίσης στο ΝΑΤΟ, στις ξένες Πρεσβείες και στα ΜΜΕ.

Μήπως εσείς την είδατε γραμμένη στα Ελληνικά ΜΜΕ ;

Πολύ σωστά ο καθηγητής-ιστορικός Μιχάλης Χρυσανθόπουλος αναφέρει ότι τον «αντίθετο» πρέπει ούτε να τον υποτιμούμε γιατί δουλεύει υπόγεια, ούτε να τον υπερεκτιμούμε εκδηλώνοντας φοβικά σύνδρομα, αλλά να τον γνωρίζουμε και να τον αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά.