promotional banner

Καούρες: Σβήσε τη φλόγα!


Μπορεί στις καούρες η φωτιά στο στομάχι να μη σβήνει με νερό, όμως υπάρχουν αποτελεσματικοί και εύκολοι εναλλακτικοί τρόποι για να την καταστείλεις - και μάλιστα άμεσα.
Γιόγκα

Με μια ανάσα: Οι ασκήσεις σταθερής αναπνοής στα πλαίσια της γενικότερης φιλοσοφίας της γιόγκα συμβάλλουν στη χαλάρωση και τη διευκόλυνση της πέψης. Όταν μάλιστα συνδυάζονται και με την κατάλληλη sattvic διατροφή (περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι κ.ά.), λειτουργούν εξισορροπητικά και μακροπρόθεσμα οδηγούν στην ένωση με τον αληθινό εαυτό και άρα με την υγεία σου.

Τι να κάνεις: Κάθισε σε μια καρέκλα με τα πέλματα να ακουμπούν στο έδαφος. Εισέπνευσε από τη μύτη και εξέπνευσε από το στόμα, φροντίζοντας η εκπνοή να διαρκεί όσο και η εισπνοή σου. Για καλύτερα αποτελέσματα, ακούμπησε τις δύο παλάμες σου στην κοιλιά. Σε κάθε εισπνοή και κάθε εκπνοή θα κάνεις έναν κύκλο, πρώτα δεξιόστροφα και έπειτα αριστερόστροφα. Θα ανακουφιστείς άμεσα.
Γιάννης Ανδριανάτος, Διευθυντής «Ρητορικού Κύκλου», Εκπαιδευτής Γιόγκα


Βοτανοθεραπεία


Ρίχνοντας... χόρτα στη φωτιά: Το φαρμακείο της φύσης διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε βότανα με καταπραϋντική και μαλακτική δράση για το στομάχι. Μάραθος, μελισσόχορτο, χαμομήλι και τζίντζερ είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σου και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι ότι εκτός από αντιόξινη δράση, έχουν και την ιδιότητα να ηρεμούν το νευρικό σύστημα, που συχνά ευθύνεται για τις καούρες.

Τι να κάνεις: Βάλε στην καθημερινή διατροφή σου 1-2 ροφήματα από τα παραπάνω βότανα. Δοκίμασε τη μία μέρα να πίνεις αφέψημα από σπόρους μάραθου ή από αποξηραμένη ρίζα τζίντζερ, ενώ την επόμενη ημέρα έγχυμα που θα φτιάχνεις με άνθη χαμομηλιού ή μελισσόχορτου. Για αποτελέσματα express, ετοίμασε έγχυμα με 1 κ.γ. χαμομήλι, 1 κ.γ. μελισσόχορτο και ½ κ.γ. σπόρους μάραθου.

Άννα Χατζοπούλου, Φαρμακοποιός, Ομοιοπαθητικός, Βοτανολόγος


Διατροφή


Με τα σωστά καύσιμα: Πολλές φορές οι καούρες οφείλονται σε κακούς διατροφικούς συνδυασμούς ή σε δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα. Εξίσου καθοριστικός παράγοντας όμως είναι και η ώρα που καταναλώνεται το κάθε τρόφιμο. Έτσι ακόμη και ένα ευεργετικό πορτοκάλι μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις όταν το στομάχι είναι άδειο. Προσοχή χρειάζεται και με την κατανάλωση υγρών.

Τι να κάνεις: Για να αποκλείσεις ότι υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο επισκέψου έναν ειδικό για να κάνεις ανάλυση πέψης με τη μέθοδο του ενεργειακού σκαναρίσματος. Αφού βεβαιωθείς ότι δεν πρόκειται για οργανικό πρόβλημα, πρόσεξε τις διατροφικές σου συνήθειες. Απόφυγε τηγανητά και λιπαρά και προτίμησε φρούτα και λαχανικά. Όσο για το νερό, φρόντισε να το πίνεις πριν από το γεύμα ή 3 ώρες μετά.

Βιολέτα Αννίνου, Μοριακή Βιολόγος, Ολιστική Διατροφολόγος, Ειδικευμένη στην Κβαντική Βιο-Ανάδραση