promotional banner

Αλήθεια ή Μύθος: Το βραδινό φαγητό παχαίνει;


Tης Μίνας Ράλλη

Σίγουρα έχετε ακούσει τη συμβουλή: «να τρώτε πρωινό σαν βασιλιάς, γεύμα σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν φτωχός». Το φαγητό αργά το βράδυ είναι γνωστό ότι έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ωστόσο οι περισσότεροι διαιτολόγοι υποστηρίζουν την άποψη ότι μια θερμίδα είναι μια θερμίδα, ανεξάρτητα από το πότε θα φάτε και ότι αυτό που προκαλεί την αύξηση του βάρους είναι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που καίτε. Οι διαιτολόγοι το αποκαλούν θερμιδική θεωρία ελέγχου του βάρους.

Με απλά λόγια αυτό που καθορίζει αν θα χάσετε ή θα διατηρήσετε το βάρος σας δεν είναι ποια ώρα της ημέρας τρώτε αλλά τι και πόσο τρώτε και πόση είναι η σωματική σας δραστηριότητα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Την ίδια στιγμή, μια νέα μελέτη αλλάζει και πάλι τα δεδομένα, αφού υπαινίσσεται ότι μπορεί να κρύβονται και άλλα πράγματα πίσω από το νυχτερινό φαγητό πέρα από την υπερκατανάλωση θερμίδων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern διαπίστωσαν ότι το βραδινό φαγητό οδηγεί σε διπλάσια αύξηση του σωματικού βάρους - ακόμα και όταν το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων παραμένει στα ίδια επίπεδα. Η έρευνα, που δεν έγινε σε ανθρώπους αλλά σε ποντίκια, δεν διευκρινίζει την ακριβή αιτία της αύξησης του βάρους -και μια μελέτη σε ποντίκια δεν αρκεί για να καταρριφθεί η θερμιδική θεωρία.

Ανεξάρτητα πάντως από τη συγκεκριμένη έρευνα, φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να είστε προσεκτικοί όσον αφορά το τι τρώτε αργά το βράδυ. Οι διαιτολόγοι συνιστούν να μην τρώτε μετά το δείπνο (εκτός αν πρόκειται για ένα μικρό, χαμηλής θερμιδικής αξίας σνακ), ακριβώς γιατί είναι πολύ εύκολο να το παρακάνετε.

Οι περισσότεροι τρώνε το βράδυ για διάφορους λόγους -που συχνά έχουν μικρή σχέση με την πείνα-, όπως για να αντιμετωπίσουν την πλήξη ή το στρες. Το κακό είναι ότι τα περισσότερα σνακ, όπως τσιπς, μπισκότα και καραμέλες, είναι φορτωμένα με θερμίδες. Επιπλέον όταν αρχίζετε να καταναλώνετε διάφορα σνακ μετά το δείπνο, ενώ κάθεστε μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή σας είναι εύκολο να παρασυρθείτε και πριν το καταλάβετε να έχετε καταναλώσει ολόκληρο το σακουλάκι ή τη συσκευασία.

Εκτός όμως από την υπερκατανάλωση θερμίδων, όταν τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα δυσπεψίας και διαταραχές ύπνου. (Οι περιπτώσεις αυτές βέβαια δεν πρέπει να συγχέονται με το "σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας", που η αντιμετώπισή του απαιτεί επαγγελματική ιατρική φροντίδα. )

Δεν είναι κακό να τρώτε ένα ελαφρύ, υγιεινό σνακ μετά το δείπνο αρκεί να το έχετε υπολογίσει στο σύνολο των ημερήσιων θερμίδων που θα καταναλώσετε. Για να μπορείτε να ελέγχετε τι τρώτε, δώστε προσοχή στη διατροφή σας, αποφύγετε να τρώτε μπροστά από την τηλεόραση και προτιμήστε σνακ σε μικρές συσκευασίες. Μια καλή επιλογή είναι τα σνακ σε συσκευασίες των 100 θερμίδων, οι μικρές μερίδες ποπ κορν, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτια και τα φρούτα.

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, φροντίστε να τρώτε κανονικά γεύματα και να καταναλώνετε το 90% των θερμίδων σας πριν από τις 8 το βράδυ. Το όφελος από την κατανάλωση των γευμάτων κάθε 3-4 ώρες είναι ότι βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας και κατά συνέπεια στον έλεγχο της πείνας και της όρεξης για φαγητό.

Συμπέρασμα: Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι θερμίδες που καταναλώνονται τη νύχτα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους από εκείνες που τρώγονται νωρίς το πρωί ή μέσα στην ημέρα. Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι η κατανάλωση σνακ συνιστάται να αποφεύγεται αργά τη νύχτα, αφού όχι μόνο τα περισσότερα από αυτά είναι παχυντικά αλλά επιπλέον είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε, ειδικά αν είστε ξαπλωμένοι στον καναπέ και βλέπετε τηλεόραση ή τρώτε από ανία ή στρες.[ΠΗΓΗ]