promotional banner

Πόσο περισσότερο θα ζήσουν, αυτοί που ασκούνται έστω και λίγο;


Άνθρωποι που παραμένουν έστω και λίγο σε φόρμα καθώς μεγαλώνουν, μπορεί ενδεχομένως να ζήσουν περισσότερο σε σχέση με αυτούς που δεν διατηρούνται σε φόρμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, που έγινε σε σχεδόν 4.400 ενήλικες, ανακάλυψε ότι περίπου το 20% όσων εμφάνιζαν χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης είχαν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου τα επόμενα 9 χρόνια έναντι του 20% όσων είχαν το επόμενο χαμηλότερο επίπεδο.

Αυτό συνδεόταν με παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η υψηλή πίεση και ο διαβήτης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της φόρμας, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η Dr. Sandra Mandic, του Πανεπιστημίου Otago στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής παρά οι διαφορές στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά , ή η ηλικία, μπορεί να εξηγήσει τα διπλάσια ποσοστά θνησιμότητας στους ανθρώπους με λιγότερη φόρμα έναντι αυτών που είναι ελαφρώς πιο γυμνασμένοι.

Υπογράμμισε ότι σχεδόν τα δυο τρίτα από τους λιγότερο γυμνασμένους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν ασκούνταν σύμφωνα με τις συστάσεις ελάχιστης άσκησης-τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας, όπως έντονο περπάτημα, για 5 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της βελτίωσης και της διατήρησης υψηλών επιπέδων φόρμας με την υιοθέτηση τακτικής άσκησης, ειδικά σε ανθρώπους με χαμηλά επίπεδα φόρμας. Η έρευνα περιέλαβε 4.384 ενήλικες μέσης ηλικίας και μεγαλύτερους των οποίων το επίπεδο φυσικής κατάστασης αξιολογήθηκε με ασκήσεις διαδρόμου μεταξύ του 1986 και του 2006. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για 9 χρόνια.

Όταν οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 5 ομάδες ανάλογα με το επίπεδο φόρμας τους, ανακάλυψαν ότι το ένα τέταρτο από τους λιγότερο γυμνασμένους άντρες και γυναίκες είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της έρευνας έναντι 13% αυτών που είχαν λίγο καλύτερη φόρμα.

Μεταξύ των ενηλίκων της ομάδας των περισσότερο γυμνασμένων, μόνο το 6% πέθανε κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης.

Συνολικά, οι 5 ομάδες έδειξαν μικρή διαφορά στις αναφερθείσες συνήθειες άσκησης στην ενήλικη ζωή. Εκεί όπου διέφεραν ήταν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους τα πρόσφατα χρόνια.

Σύμφωνα με την Mandic, καθώς η πρόσφατη άσκηση είναι αυτή που προσφέρει προστασία, είναι σημαντικό να διατηρείται η συνήθεια της τακτικής άσκησης δια βίου.

Και καθώς το να είναι κάποιος σε φόρμα συνδέεται με τη μακροβιότητα ανεξάρτητα από το βάρος και την κατάσταση υγείας όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, η άσκηση είναι σημαντική για όλα.

Αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους που είναι αδύνατοι και έχουν γενικά καλή υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Medicine and Science in Sports and Exercise’.