promotional banner

Δορυφόρος καταγράφει την γήινη βαρύτητα


Το Goce που τέθηκε σε τροχιά από το Κοσμοδρόμιο Πλέσετσκ στη βορειοδυτική Ρωσία τον Μάρτιο, μπορεί να ανιχνεύει τις ανεπαίσθητες διακυμάνσεις στη βαρυτική έλξη της Γης από ύψος 225 χλμ.

Ο χάρτης θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την κίνηση των ωκεανών, ενώ θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν ακριβώς οποιοδήποτε ύψος οπουδήποτε στον πλανήτη.

Αν και σε τροχιά από τον Μάρτιο, οι επιστήμονες έπρεπε να περιμένουν μέχρι τώρα για τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ξεκινήσει τη συλλογή πληροφοριών. «Η δυνατότητα να πετάει χαμηλά είναι πολύ καλή για τις μετρήσεις και η δραστηριότητα του Ήλιου αυτή τη στιγμή είναι τόσο χαμηλή, ώστε μπορούμε να πετάξουμε ακόμη χαμηλότερα απ’ όσο περιμέναμε. Αυτό θα μας δώσει ακόμη καλύτερο σήμα», δήλωσε στο BBC ο Dr Volker Liebig, διευθυντής της ESA στην παρατήρηση της Γης.

Υπάρχει η ευρέως διαδεδομένη παρεξήγηση ότι η έλξη της Γης είναι ίδια σε όλα τα σημεία της. Ωστόσο, στην πραγματικότητα διαφοροποιείται ελαφρά από μέρος σε μέρος. Αυτό συμβαίνει διότι ο πλανήτης δεν είναι τέλεια σφαίρα, καθώς είναι πιο επίπεδος στους πόλους. Επιπλέον, τα εσωτερικά στρώματά του δεν αποτελούνται από ομοιογενή πετρώματα, με κάποιες περιοχές να έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από κάποιες άλλες.

Αν και οι διακυμάνσεις στο βαρυτικό πεδίο είναι πολύ μικρές, επηρεάζουν σημαντικά πολλά από τα γήινα συστήματα.

Χωρίς να γνωρίζουν πώς η βαρύτητα κινεί το νερό από ένα σημείο σε κάποιο άλλο, οι επιστήμονες δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τα ωκεάνια ρεύματα. Επιπλέον, χωρίς να γνωρίζουν πώς η βαρύτητα τροποποιεί το επίπεδο της θάλασσας ανά περιοχή, δεν είναι σε θέση να συγκρίνουν σωστά το ύψος των βουνών.

Τα δεδομένα που θα συλλέξει το Goce, θα δώσουν ακριβείς απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα περιβαλλοντολογικά ζητήματα.