promotional banner

Γιατί μας αρέσει η σοκολάτα;


Γράφει η Στέλλα Αργυρίου

Έχετε ακούσει ποτέ την λέξη «craving»; Πίσω από μία όχι και τόσο γνωστή έννοια κρύβεται ένα φαινόμενο αρκετά συχνό: η ακατανίκητη επιθυμία για κατανάλωση σοκολάτας.

Ποίο είναι όμως το μυστικό της σοκολάτας που κρατά δέσμιους χιλιάδες ανθρώπους;

Οι ειδικοί λένε πως η επιλογή της σαν τροφή δεν έχει να κάνει μόνο με την χημική της σύσταση αλλά και με την κουλτούρα της, μην ξεχνάμε πως οι Αζτέκοι την ονόμαζαν « το δώρο των θεών ».

Όσον αφορά λοιπόν τα συστατικά της, το μυστικό της αυξημένης δημοτικότητας της κρύβεται στα απλά σάκχαρα που αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα, νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με το αίσθημα της ευφορίας. Περιέχει ακόμα μαγνήσιο που βοηθά τον οργανισμό να προσαρμοστεί σε στρεσογόνες καταστάσεις και ταυτόχρονα διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη ( metilxantine).Το παράδοξο είναι πως καμία από αυτές τις ουσίες έστω και σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης δεν είναι ικανές να προκαλέσουν εθισμό.

Πως λοιπόν εξηγείται το γεγονός ότι κάθε φόρα που ανοίγουμε το ψυγείο, όσο χορτάτοι και να είμαστε, υπάρχει χώρος για ένα κομμάτι σοκολάτας και σχεδόν ποτέ δεν καταφέρνουμε να περιοριστούμε μόνο σε αυτό; Πρόκειται για ένα απλό γευστικό αμάρτημα ή για εξάρτηση ψυχολογικού τύπου; Θα πρέπει ίσως να δούμε ποίες διαδικασίες υποκινούν την κατανάλωσή της. Συμπερασματικά πρόκειται για τις εξής:

• Η κατανάλωση σοκολάτας συνήθως συνδέεται με γιορτινές στιγμές και τρώγοντάς την παλινδρομούμε σε ευχάριστες και κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα καταστάσεις.

• Συνδέεται με παιδικές αναμνήσεις, με το χάδι της μητέρας μας, με το αίσθημα της στοργής.

• Την δεχόμαστε πολλές φορές σαν δώρο από αγαπημένα μας πρόσωπα και αρκετές φορές σαν ένδειξη επιβράβευσης. Έτσι μας αφήνει την αίσθηση ότι συνδέεται με καταστάσεις που αφήνουν το αίσθημα της προστασίας και της ζεστασιάς.

• Είναι γλυκιά και πικρή, ανοιχτόχρωμη και σκουρόχρωμη, υγρή ή συμπαγής, συνδυάζει λοιπόν με μοναδικό τρόπο μεγάλες αντιθέσεις αφήνοντας την αίσθηση μιας ολοκληρωμένης απόλαυσης.

Καλό είναι λοιπόν όταν καταναλώνουμε κάτι και ειδικά μια τόσο προσφιλή σε όλους μας τροφή να ξέρουμε τον λόγο για τον οποίο την αναζητούμε με τόσο πάθος, ίσως η παραπάνω σκέψη να οδηγήσει σε πιο συνετή κατανάλωση.