promotional banner

Σεξ και Σχέσεις: Απαραίτητες ελευθερίες


Για να είναι ευτυχισμένο ένα ζευγάρι, κάθε σύντροφος πρέπει να διατηρεί την αυτονομία του.

Μια σχέση είναι ένα πεδίο όπου μπορούμε να μοιραστούμε με το σύντροφό μας ένα ιδιαίτερο κομμάτι του εαυτού μας. Πολλοί πιστεύουν ότι για τον καθορισμό μιας σχέσης χρειάζονται κανόνες. Έτσι θα ήταν πιο εύκολο, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιου είδους κανόνες.
*Σε καμιά σχέση δεν μπορεί ο ένας να καλύψει απόλυτα τις ανάγκες του άλλου. Αλλά ακόμη και αν αυτό συνέβαινε, η στενή εξάρτηση ίσως οδηγούσε σε σύνθλιψη της ιδιωτικότητας των ατόμων.
*Όσο αγαπητός και να μας είναι ο σύντροφός μας, μερικές στιγμές μεταμορφώνεται σε αιτία σύγκρουσης. Και οι στιγμές αυτές ολοένα και αυξάνονται για τα σύγχρονα ζευγάρια, όταν το άγχος και η ένταση που βιώνουν καθημερινά εξαντλούν τα λιγοστά αποθέματα της ηρεμίας και της υπομονής τους. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, δύο άνθρωποι που μοιράζονται μια στενή σχέση να έχουν παράλληλα το δικό τους χώρο, με την ευρύτερη έννοια βεβαίως και όχι με αυτή ενός δωματίου.
*Έτσι, πέρα από τη συντροφικότητα υπάρχει και η αυτονομία, εξίσου σπουδαία και αναγκαία για την ισορροπία μιας σχέσης.
*Όταν η ανάγκη για ιδιωτικό χώρο αγνοείται συστηματικά, τότε το πλήγμα στη σχέση είναι διπλό. Αφενός, γιατί νιώθουμε ότι κάποιος έχει παραβιάσει το χώρο μας και, αφετέρου, επειδή αυτός ο κάποιος είναι εκείνος που θα έπρεπε να αντιληφθεί καλύτερα από τον καθένα την ανάγκη που έχουμε να διαθέτουμε τον προσωπικό μας ζωτικό χώρο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η επιθυμία αυτή παρανοείται και συσχετίζεται με πιθανόν πρόβλημα στη σχέση έως και επιθυμία για χωρισμό. Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι ο σύντροφός μας καταλαβαίνει πάντα τις ανάγκες μας. Μερικές φορές ίσως χρειάζεται να τις διατυπώσουμε. Έχουμε καθήκον απέναντι στον εαυτό μας να το κάνουμε, γιατί κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να είναι διαφορετικός. Καθήκον, όμως, έχουμε και απέναντι στη σχέση, αν βέβαια τη θεωρούμε σημαντική, γιατί είναι σίγουρο ότι μια ασφυκτική σχέση δεν μπορεί να επιβιώσει.