
Η κατανάλωση ορισμένων λιπαρών οξέων ενδέχεται ουσιαστικά να βοηθάει τις παχύσαρκες γυναίκες με διαβήτη να χάσουν ένα μέρος του σωματικού τους λίπους, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 35 μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες με διαβήτη τύπου 2, βρήκε ότι τα διατροφικά συμπληρώματα που περιείχαν δύο τύπους λιπαρών οξέων -συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) ή έλαιο από σπόρους κάρδαμου- οδήγησαν σε ωφέλιμες μεταβολές της σύστασης του σώματος των γυναικών στη διάρκεια τεσσάρων μηνών.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η λήψη CLA οδήγησε σε μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και των συνολικών επιπέδων σωματικού λίπους των γυναικών, ενώ με το καρδαμέλαιο αν και ο ΔΜΣ δεν μεταβλήθηκε οι γυναίκες έχασαν λίπος από την περιοχή του κορμού και παρουσίασαν βελτιώσεις των επιπέδων σακχάρου αίματος, που σημαίνει καλύτερο έλεγχο του διαβήτη.
Το CLA είναι ένα ακόρεστο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο βοδινό κρέας, στο αρνί και σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Η έρευνα σε ζωικά μοντέλα έχει βρει ότι το λιπαρό αυτό οξύ μπορεί να συμβάλει στη μείωση του σωματικού λίπους και ορισμένες μελέτες είχαν δείξει ότι μπορεί να έχει την ίδια επίδραση και σε ανθρώπους.
Αν και οι ερευνητές της μελέτης χρησιμοποίησαν το καρδαμέλαιο ως ουσία σύγκρισης για να εκτιμήσουν τις επιδράσεις του CLA, στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι το λιπαρό αυτό οξύ διαθέτει τις δικές του μοναδικές ιδιότητες.
Το έλαιο από σπόρους κάρδαμου είναι πλούσιο σε ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ακόμη με ποιο τρόπο μπορεί να επηρεάζει το σωματικό λίπος και το σάκχαρο αίματος, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Αναφέροντας ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν να συσταθεί σε παχύσαρκες γυναίκες με διαβήτη η λήψη συμπληρωμάτων με τα λιπαρά αυτά οξέα, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι καλό είναι να μην αφαιρούνται από τη διατροφή τα ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μαζί με τα επιβλαβή.