Η λειψυδρία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη
Της Λίντας Σπυρέλη
Η λειψυδρία, που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής θα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος στο μέλλον, δήλωσε δρ. Rajendra K. Pachauri, επιστήμονας για τη κλιματική αλλαγή, βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007, το οποίο μοιράσθηκε μαζί με τον Αλ Γκόρ.
Ο δρ. Rajendra K. Pachauri, είναι πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Αφ’ ενός, θα έχουμε περισσότερο νερό, αφού τα επίπεδα της στάθμης των θαλασσών θα αυξηθούν και αφετέρου η ξηρασία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, θα οδηγήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, τόνισε χαρακτηριστικά ο Rajendra Pachauri.
Ως εκ τούτου, θα προκύψουν προβλήματα με τη παγκόσμια υγεία και ασφάλεια.
Ο διακεκριμένος επιστήμονας, μίλησε στη διάσκεψη για τα βραβεία Νόμπελ 2009 στο Κολλέγιο Gustavus Adolphus, στο St. Peter της Μινεσότα και επισήμανε ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με τη λειψυδρία και ορισμένες χώρες θα απειληθούν περισσότερο από κάποιες άλλες.
Υπάρχει δυσαναλογία παγκοσμίως στα αποθέματα νερού, καθώς κάποιες χώρες διαθέτουν περισσότερα και κάποιες λιγότερα. Με το 31% των αποθεμάτων σε πόσιμο νερό, η Λατινική Αμερική έχει 12 φορές περισσότερο νερό από τη Νότια Ασία.
Σε μερικές χώρες όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς, υπάρχει πλεόνασμα στα αποθέματα νερού, αντιθέτως οι χώρες που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς τα αποθέματα πόσιμου νερού δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.
Ενάμισι δισεκατομμύριο άνθρωποι στην Ασία, στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική μπορεί να αντιμετωπίσουν ψυχικά προβλήματα και άγχος από τη πίεση που θα νιώσουν με την έλλειψη πόσιμου νερού.
Επιπλέον, το εν λόγω πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων στη Δυτική Αμερική, καθώς υπάρχει πιθανότητα ο ποταμός Κολοράντο, να χάσει ένα σημαντικό ποσοστό των υδάτων του ή να ξεραθεί, μέχρι το 2057.
Οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο μοιράζονται ένα μερίδιο από τους υδάτινους πόρους. Δεδομένο ότι, αν οι εν λόγω πόροι μειωθούν δραστικά ή εξαφανιστούν, τότε απειλείται η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, αφού μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των χωρών.
Πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την προστασία του πλανήτη, ολοκλήρωσε ο δρ. Rajendra Pachauri.[ΠΗΓΗ]