promotional banner

Αναπτύχθηκε νέα απλή και γρήγορη εξέταση για την ενδομητρίωση


Επιστήμονες ανέπτυξαν γρήγορο και απλό τεστ διάγνωσης της ενδομητρίωσης χωρίς να απαιτείται επέμβαση.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα μικρό δείγμα από το τοίχωμα της μήτρας, το οποίο λαμβάνεται με παρόμοιο τρόπο όπως το επίχρισμα και μπορεί να ελεγχθεί για παρουσία νευρικών ινών. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Human Reproduction' μπορεί να προβλέψει με σχεδόν 100% ακρίβεια την πάθηση.

Παραδοσιακά οι γυναικολόγοι χρησιμοποιούν λαπαροσκόπηση για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Η εξέταση απαιτεί την εισαγωγή της γυναίκας στο νοσοκομείο και γενική αναισθησία.

Η λαπαροσκόπηση μπορεί να συνδεθεί με επιπλοκές και να βλάψει τη γονιμότητα της γυναίκας.
Αντίθετα η βιοψία ενδομητρίου δεν απαιτεί επέμβαση και είναι σχετικά γρήγορη και εύκολη στην εκτέλεση, με τη γυναίκα να έχει τις αισθήσεις της.

Σε έρευνα που περιέλαβε 99 γυναίκες με πόνο στην κοιλιακή χώρα, το τεστ προέβλεψε με ακρίβεια, 63 από τις 64 περιπτώσεις ενδομητρίωσης.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Moamar Al-Jefout του Πανεπιστημίου Mu'tah της Ιορδανίας δήλωσε ότι το τεστ πιθανόν είναι το ίδιο ακριβές με τη λαπαροσκόπηση, ειδικά καθώς είναι ασαφές πόσο συχνά παραβλέπεται η ενδομητρίωση ακόμα και από έμπειρους γυναικολόγους.

Η βιοψία του ενδομητρίου είναι σαφώς λιγότερο επεμβατική σε σχέση με τη λαπαροσκόπηση και η εξέταση αυτή θα μπορούσε να μειώσει τη μακρά καθυστέρηση στη διάγνωση της πάθησης, σημειώνει ο ερευνητής.