promotional banner

Έρευνα για τους Έλληνες με οστεοπόρωση


Πώς ζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με οστεοπόρωση;

Πώς επηρεάζεται η ποιότητα ζωής τους και γιατί ανησυχούν;

Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση δίνει στη δημοσιότητα τις απαντήσεις.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας νέας διεθνούς έρευνας η οποία διεξήχθη σε 13 ευρωπαϊκές χώρες -συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας- και στην Αυστραλία.

Στην έρευνα συμμετείχαν 844 γυναίκες, ηλικίας άνω των 55 ετών, με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, και 837 ειδικοί γιατροί.
Αποτελέσματα της έρευνας για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα:

1. Οι ασθενείς εκφράζουν εντονότερη ανησυχία από ό,τι πιστεύουν οι γιατροί για τις επιπτώσεις της οστεοπόρωσης στην ποιότητα ζωής τους. Μεταξύ άλλων, το 73% ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υποστεί κάταγμα οστού και το 65% εκφράζει ανησυχία ότι η οστεοπόρωση θα επιφέρει μείωση των δραστηριοτήτων του.

2. Οι ασθενείς δηλώνουν ότι έχουν ικανοποιητική ενημέρωση γύρω από την oστεοπόρωση, τη στιγμή που τα δεδομένα της έρευνας καταδεικνύουν το αντίθετο. Συγκεκριμένα:

-Το 92% των ασθενών θεωρεί ορθά ότι η oστεοπόρωση αποτελεί μια ασθένεια η οποία καθιστά τα οστά εύθραυστα, ενώ το 66% εσφαλμένα δηλώνει ότι η oστεοπόρωση είναι αποτέλεσμα της «διαδικασίας γήρανσης».
-Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (57%) αδυνατούν να αναφέρουν έστω και έναν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση oστεοπόρωσης.
-Θετικό είναι το γεγονός ότι το σύνολο των ασθενών δηλώνει πως ενημερώνεται από το γιατρό του για τα οφέλη της συμμόρφωσης με την θεραπεία. Το σύνολο των γιατρών επιβεβαιώνει, με τη σειρά του, ότι πράγματι παρέχει στους ασθενείς αυτή την πληροφόρηση.
-Αν και μόνο το 14% των ασθενών παραδέχεται ότι διακόπτει τη θεραπευτική του αγωγή για την οστεοπόρωση, σχεδόν οι μισοί (47%) εκτιμούν ότι δεν αποτελεί πρόβλημα η περιστασιακή παράλειψη μίας δόσης.

3. Οι ασθενείς εκφράζουν ανησυχία για τα κατάγματα, ωστόσο δεν ακολουθούν πιστά τη θεραπεία τους. Αν και παραδέχονται ότι είναι ενήμεροι για το όφελος που συνεπάγεται η συνεπής λήψη της θεραπείας για την oστεοπόρωση, δεν κατανοούν πλήρως ότι η τήρηση της θεραπευτικής αγωγής αυξάνει σημαντικά την προστασία απέναντι στα κατάγματα.

4. Οι ασθενείς εκφράζουν την ανάγκη για πιο συχνή επικοινωνία με τους γιατρούς τους, καθώς και με άλλους ασθενείς και φίλους, ώστε να βοηθηθούν στη διαχείριση της νόσου. Το 49% των ασθενών θα επιθυμούσε να λάβει μέρος σε κάποιο πρόγραμμα, προκειμένου να έρθει σε επικοινωνία με άλλα άτομα για τις καθημερινές απαιτήσεις που συνεπάγεται η διαβίωση με οστεοπόρωση.

Τι είναι τo OsteoLink

Για να ανταποκριθεί στην ικανοποίηση των αναγκών που ανέδειξε η έρευνα, το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης προχώρησε στη δημιουργία του OsteoLink, το οποίο αποτελεί ένα πρόγραμμα δικτύωσης για τους ασθενείς με oστεοπόρωση και τους γιατρούς.

Θα λειτουργήσει τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αυστραλία. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του το Νοέμβριο. Θα λειτουργούν γκρουπ των 10 ατόμων στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν ασθενείς με οστεοπόρωση.

Σε κάθε γκρουπ θα υπάρχει και ένας ειδικός γιατρός, και όλοι μαζί θα έχουν τη δυνατότητα να συζητούν, να αντλούν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πώς να διαχειρίζονται καλύτερα το πρόβλημά τους και να ανταλλάσσουν εμπειρίες.

«Ως Σύλλογος πρεσβεύουμε ότι η ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ανθρώπους ώστε να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν καλύτερα ένα πρόβλημα υγείας, αλλά και να επιτύχουν την ποιότητα ζωής που επιθυμούν», δήλωσε η κ. Μέμη Τσεκούρα, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεκινάμε, λοιπόν, τη λειτουργία και στην χώρα μας του προγράμματος OsteoLink, το οποίο πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ορόσημο για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ασθενούς και γιατρού, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας».

Τι είναι η οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση, που κυριολεκτικά σημαίνει πορώδη οστά, είναι μια από τις πιο επώδυνες νόσους παγκοσμίως. Το αποτέλεσμα για τους ασθενείς είναι πόνος, απώλεια κίνησης, ανικανότητα στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών και σε ορισμένες περιπτώσεις ο θάνατος.
Παγκοσμίως, 1 στις 3 γυναίκες άνω των 50 θα πάθει οστεοπορωτικά κατάγματα, ενώ στους άνδρες 1 στους 5. Η οστεοπόρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί αν διαγνωστεί έγκαιρα, δεδομένου ότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, τηλ.: 210-8018123.