promotional banner

Η Ελλάδα στους αριθμούς ευημερεί


Γράφει η Κίττυ Ξενάκη

Καταλαμβάνει την 30ή θέση σε σύνολο 104 χωρών με ευτυχισμένους και ελεύθερους πολίτες!

Τριακοστή σε σύνολο 104 χωρών κατατάσσει την Ελλάδα η δεξαμενή σκέψης Legatum στην τελευταία της έκθεση με βάση τον Δείκτη Ευημερίας- έναν δείκτη στον οποίο συνυπολογίζονται όχι μόνο οικονομικά στοιχεία αλλά και κριτήρια όπως η ποιότητα της δημοκρατίας, η ασφάλεια, η παιδεία και οι προσωπικές ελευθερίες. Πρωταθλήτρια ευημερίας παγκοσμίως αναδεικνύεται η Φινλανδία.

Τι είναι η ευημερία και πώς επιτυγχάνεται; Σε αυτά τα δύο θεμελιώδη ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει ο Δείκτης Ευημερίας του Legatum, ενός θινκ-τανκ με έδρα το Λονδίνο. Η ευημερία ορίζεται τόσο ως πλούτος όσο και ως ευζωία (well-being), και το συμπέρασμα είναι πως τα πλέον ευημερούντα κράτη στον κόσμο δεν είναι υποχρεωτικά αυτά που έχουν απλώς υψηλό ΑΕΠ, αλλά αυτά που έχουν επίσης ευτυχείς, υγιείς και ελεύθερους πολίτες.

Οι ερευνητές του Legatum στηρίζονται σε στατιστικά στοιχεία, δηλαδή αντικειμενικά δεδομένα, αλλά και στις υποκειμενικές απαντήσεις πολιτών από τις 104 χώρες που αξιολογούνται. Συνολικά 79 διαφορετικές μεταβλητές οργανώνονται σε εννέα υποδείκτες, οι οποίοι και συγκροτούν τα θεμέλια της ευημερίας. Με βάση αυτό το σκεπτικό, πλέον ευημερούσα χώρα στον κόσμο αναδεικνύεται η Φινλανδία. Ακολουθεί η Ελβετία και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες: Σουηδία, Δανία και Νορβηγία. Μεταξύ των 20 χωρών με τον υψηλότερο δείκτη ευημερίας, οι τέσσερις στις πέντε βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.