Της Μάρνυ Παπαματθαίου
Απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα σχετικά με την πανδημία, που πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές
Με τα σχολεία να κλείνουν το ένα μετά το άλλο λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων της νέας γρίπης και πολλούς γονείς να «κλείνουν» τα παιδιά τους στο σπίτι, το έδαφος για τη διασπορά τρομολαγνικών σεναρίων και φημών είναι κάτι παραπάνω από «στρωμένο». Οι παρακάτω απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τη νέα γρίπη θα βοηθήσουν κάθε ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί και να αναζητήσει τη βοήθεια που χρειάζεται - αν τη χρειάζεται- στους αρμόδιους φορείς. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι οι παρακάτω απαντήσεις αφορούν την εξέλιξη της γρίπης όπως είναι σήμερα, καθώς αν η πορεία της νόσου αλλάξει θα ληφθούν νέα μέτρα.
- Πότε κλείνει μια σχολική τάξη και πότε ένα σχολείο προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος;
Κάθε τάξη θα κλείνει για δύο τριήμερα όταν υπάρχουν από ένα ως πέντε παιδιά με πυρετό μεγαλύτερο από 38 βαθμούς Κελσίου και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα γρίπης (είναι προφανές ότι δεν θα κλείνει Παρασκευή). Αν κλείσουν περισσότερες από δύο-τρεις τάξεις, τότε θα μπαίνει λουκέτο σε όλο το σχολείο. Αν σε ένα κτίριο συστεγάζονται πολλά σχολεία και στο μεγαλύτερο μέρος αυτών εμφανιστούν πολλά κρούσματα, τότε θα τίθεται θέμα κλεισίματος του σχολικού συγκροτήματος.
- Ποιος παίρνει την απόφαση για να κλείσει μια τάξη ή ένα σχολείο;
Την απόφαση για να κλείσουν τάξεις ή ολόκληρα σχολεία παίρνουν οι νομάρχες της χώρας ύστερα από εισήγηση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας. Κάθε διευθυντής σχολείου θα συμπληρώνει κάθε πρωί ένα απουσιολόγιο, θα καταγράφει τα τυχόν κρούσματα και θα τα απο στέλλει στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενημερώνουν κεντρικά το υπουργείο Παιδείας που θα συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Υγείας.
- Τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών που θα νοσήσουν;
Θα ληφθεί μέριμνα και οι απουσίες δεν θα ληφθούν υπόψη όταν υπάρχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά εκδήλωσης γρίπης. Καθημερινώς ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας θα κωδικοποιεί και θα καταγράφει οποιαδήποτε απουσία σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος. Αν η ασθένεια αυτή προέρχεται από τον συγκεκριμένο ιό, ο μαθητής θα απομονώνεται και τα συναρμόδια υπουργεία θα ελέγχουν αν υπάρχουν τόσα κρούσματα ώστε να επιβάλλουν το κλείσιμο μιας τάξης ή σχολείου. Ετσι, θα ερευνάται καθημερινά από ποια αιτία προέρχεται οποιαδήποτε απουσία μαθήτριας ή μαθητή.
- Τι θα γίνει με τους μαθητές που θα χρειαστεί να μείνουν πολλές ημέρες στο σπίτι τους έως ότου αναρρώσουν πλήρως; Πώς θα εξασφαλιστεί η συνέχεια στη μάθησή τους;
Ηδη βρίσκεται σε λειτουργία ο νέος Διαδικτυακός Τόπος της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας που θα καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών σε περίπτωση υποχρεωτικής παραμονής τους στο σπίτι. Η λειτουργία του διαδικτυακού τόπου προσφέρεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. edutv. ypepth.gr ή www.edutv.gr. Εχει εκπονηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2 εβδομάδων, διάρκειας 3 ωρών καθημερινά, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ξεχωριστό για τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιάζει εκπαιδευτικά θέματα ποικίλης ύλης, που σχετίζονται με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών των σχολείων. Το πρόγραμμα αυτό έχει εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ).
Σε τρεις εβδομάδες ο εμβολιασμός
«Αν δεν κλείναμε τα σχολεία, σε δύο ημέρες θα είχαν αρρωστήσει όλα τα παιδιά» δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5 σχετικά με το κλείσιμο τεσσάρων σχολείων της Αττικής εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων της νέας γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι από προχθές και για επτά ημέρες δεν λειτουργούν το Λύκειο Μελισσίων και το 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου και από χθες το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Αγία Παρασκευή) και το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Αθηνών (Παλαιό Ψυχικό).
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, τα τέσσερα σχολεία έκλεισαν επειδή παρουσιάστηκαν περισσότερα από πέντε κρούσματα της νέας γρίπης σε κάποιες τάξεις. «Επειδή όμωςείχαμε και τάξεις που συγχρωτίζονται μεταξύ τους- κάνουν κοινά μαθήματα- το Συμβούλιο (σ.σ.: για την πανδημία γρίπης) αποφάσισε να κλείσουν για πέντε εργάσιμες ημέρες» σημείωσε.
Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την άποψη πως όταν κλείσει ο κύκλος αυτής της πανδημίας, ο οποίος θα διαρκέσει έναν-ενάμιση χρόνο, η Ελλάδα θα έχει τα λιγότερα κρούσματα. Αναφερόμενος στον εμβολιασμό, επανέλαβε ότι θα ξεκινήσει σε περίπου τρεις εβδομάδες. Οπως είπε, «το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό και εκείνοι που θα εμβολιαστούν ή τα παιδιά τους θα πρέπει να έχουν καλή συνεργασία με τον γιατρό τους». Διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρενέργειες, αλλά «το ιστορικό υγείας ενός παιδιού ή ενός ασθενούς το γνωρίζει καλύτερα ο γιατρός του».[ΠΗΓΗ]