Δάση σβήστηκαν από το χάρτη
Λιγότερα κατά 10% είναι τα κωνοφόρα δάση στη χώρα μας σε σύγκριση με το 1987 ενώ κατά 3% έχουν ελαττωθεί τα δάση πλατύφυλλων δέντρων. Αυτό καταδεικνύει μελέτη του Εργαστηρίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του WWF Ελλάς.
Τα στοιχεία προκύπτουν από φωτογραφίες δορυφόρου της ΝASA το 1987 και το 2007 . Στόχος της μελέτης ήταν να δούμε πόσες και ποιες μεγάλες αλλαγές έγιναν στο φυσικό περιβάλλον της χώρας δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100.3 ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Α.Π.Θ., επίκουρος καθηγητής, Γιάννης Γήτας. Πρόσθεσε ότι σε μία πρώτη προσέγγιση διαπιστώθηκε μείωση κωνοφόρων δασών σε παραλιακές περιοχές.
Ηλεία, Δωδεκάνησα, Αττική και Σάμος έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες ενώ επέκταση λατομείων και εμφάνιση νέων έχει παρατηρηθεί σε δασικές εκτάσεις της Εύβοιας.
Σε πολλές περιοχές αρχίζει να διαφαίνεται το ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων μέσα σε δασοσκεπείς εκτάσεις τόνισε ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, υπεύθυνος περιβαλλοντικών προγραμμάτων του WWF Ελλάς. Επεκτάσεις οικισμών, αυθαίρετοι δρόμοι, αυθαίρετη δόμηση, παράνομοι δρόμοι μεταλλεία και λατομεία κατατρώγουν το δασικό πλούτο της χώρας χωρίς κανένας να μπορεί να υπολογίσει το ρυθμό με τον οποίο επεκτείνονται και πού βρίσκονται πρόσθεσε ο κ. Λιαρίκος.
Μικρή αύξηση των δασών παρουσιάζεται σε Ροδόπη και Έβρο.
Η αύξηση της δασοκάλυψης οφείλεται στη μετακίνηση των τοπικών πληθυσμών και στην εγκατάλειψη της γεωργίας επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Γιάννης Γήτας.
Τα λεπτομερή στοιχεία που αφορούν στις αλλαγές ανά Νομό θα ανακοινωθούν έως το τέλος του έτους.
Στόχος της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης είναι να επιχειρήσουν στο άμεσο μέλλον την επεξεργασία στοιχείων της τελευταίας δεκαετίας προκειμένου να καταγραφεί η επιτάχυνση της αλλαγής στη δασοκάλυψη της Ελλάδας . Τα νέα δεδομένα μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία μεθοδολογίας στο πλαίσιο της εθνικής αναφοράς απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο.