promotional banner

Απειλείται με τσιμεντοποίηση ο υγρότοπος του Ερασινού


Με το πρόσχημα των αντιπλημμυρικών ο Γιώργος Σουφλιάς, πριν αποχωρήσει από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, προώθησε με σχετική απόφαση του την τσιμεντοποίηση του υγρότοπου του Ερασινού στην Βραυρώνα, κατά τα πρότυπα του Κηφισού.

Αν τελικά το έργο προχωρήσει, έτσι όπως σχεδιάζεται θα σημάνει ότι θα αυξηθεί το πλάτος της κοίτης του ποταμού κατά 40 μέτρα, κάτι που θα δημιουργήσει έναν ευθύ ανοικτό αγωγό περνώντας μέσα από τον υγρότοπο της Βραυρώνας, ο οποίος θα καταστραφεί κατά τα 2/3.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό ο τσιμεντένιος αγωγός θα περνάει δίπλα ακριβώς από τον ναό της Αρτέμιδας θα διασχίζει τον υγρότοπο και θα καταλήγει στην θάλασσα καταστρέφοντας οικοσυστήματα και εκτοπίζοντας σπάνια είδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον υγροβιότοπο της Βραυρώνας έχουν παρατηρηθεί 176 είδη πουλιών 22 είδη θηλαστικών και 17 είδη ερπετών.

Ο Τάσος Δημαλέξης, επιστημονικός διευθυντής της Ορνιθολογικής Εταιρίας, τονίζει ότι η πρόταση που κάνουν θα ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να παρακαμφθεί ο χώρος του υγροτόπου, δηλαδή ο αγωγός να περάσει περιμετρικά.

Του θέματος επιλήφθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Επιστολή της στις ελληνικές αρχές επισημαίνοντας πιθανή παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας καθώς η περιοχή του υγροβιότοπου της Βραυρώνας προστατεύεται από το δίκτυο Νατούρα 2000.