promotional banner

Οι προσπάθειες για να σωθούν οι τυφλοπόντικες!

Της Στέλλας Καραμπακάκη

Μια δημόσια φιλανθρωπική συζήτηση παρακίνησε το κοινό στη Μεγάλη Βρετανία να αρχίσει να αναζητάει στα δάση τα μισοφαγωμένα φουντούκια, προκειμένου να βοηθήσει να εντοπιστούν και να καταγραφούν οι τυφλοπόντικες, καθώς πρόκειται για είδος υπό εξαφάνιση.

Οι ειδικοί παροτρύνουν το κοινό να συμμετέχει στην αναζήτηση, ψάχνοντας για τσόφλια από φουντούκια που μπορεί να έχουν πάνω τους σημάδια από δόντια τυφλοπόντικα. Τα ζωάκια ανοίγουν μια μικρή τρύπα πάνω στον ξηρό καρπό και στη συνέχεια ρουφάνε το περιεχόμενο του.

Ο τυφλοπόντικας είναι μικρός και καφέ, με μεγάλα και γυαλιστερά μαύρα μάτια, φουντωτή ουρά και μεγάλα μουστάκια. Αποτελεί είδος που είναι δύσκολο να εντοπιστεί, όσο ευνοϊκές και αν είναι οι συνθήκες. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί κοιμάται κατά τη διάρκεια της μέρας και περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του πάνω σε κάποιο δέντρο. Το χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη και ξυπνάει στα μέσα Απριλίου.

Στόχος της έρευνας είναι να βρεθεί σε ποιες περιοχές κατοικούν ακόμα τυφλοπόντικες, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.