Ο Muhammed Yunus από το Μπαγκλαντές κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2006 για την ιδέα των "μικροδανείων". Κατά τη γνώμη των ευρωβουλευτών, η παροχή δανείων ύψους μέχρι 25.000 ευρώ στους στερημένους οικονομικά θα μπορούσε όχι μόνο να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, αλλά και να ευνοήσει τους κοινωνικά αποκλεισμένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσφατα συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η σχετική έκθεση της Ουγγαρέζας Kinga Göncz.
Στις 29 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Απασχόλησης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η έκθεση της ευρωβουλευτή Kinga Göncz σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μικροδάνεια.
Μικροδάνεια, μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα
Τα λεγόμενα "μικροδάνεια" (ή η "μικροπίστωση") είναι δάνεια ύψους μέχρι 25.000 ευρώ προς επιχειρηματίες ή επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από δέκα άτομα, άτομα που θέλουν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, ανέργους και φτωχούς. Έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα των γυναικών και των μειονοτήτων. Προορίζονται γενικά για άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια.
Παρόλο που τα μικροδάνεια υπάρχουν ήδη σε πολλά κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα στον τομέα αυτό. Πιστεύει ότι μπορούν να δώσουν στους ανέργους και τα άτομα που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και να ανοίξουν το δρόμο για την επιχειρηματικότητα. Θα ενισχυθεί έτσι η απασχόληση και θα προωθηθεί η κοινωνική ένταξη.
"Δεν θα υπάρξει διέξοδος από την κρίση αν δεν μειωθεί η ανεργία"
Η έκθεση της κας Göncz εκ μέρους του Κοινοβουλίου ζητά επιπλέον να αυξηθεί το διαθέσιμο χρηματικό ποσό (€ 150 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013) και τη χρηματοδότηση από ένα ξεχωριστό κονδύλιο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2010.
"Πιθανοί πελάτες είναι όσοι δεν είναι σε θέση να λάβουν τραπεζικά δάνεια, όσοι έχασαν τη δουλειά τους και όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη αναπτύξει ένα σύστημα μικροχρηματοδότησης, ενώ άλλα δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στο θέμα αυτό. Γι'αυτό θα πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά το τι συμβαίνει" δήλωσε η κα Göncz κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 29ης Σεπτεμβρίου.
Μερικοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι η οικονομική κρίση ενδέχεται να μην αφήνει περιθώρια για νέες δαπάνες. Για τον αρμόδιο επίτροπο Vladimír Špidla, "Δεν θα υπάρξει διέξοδος από την κρίση αν δεν μειωθεί η ανεργία. Η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για αλλαγή".
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω έκθεση θα τεθεί υπό ψηφοφορία στην Ολομέλεια το Δεκέμβριο.