promotional banner

Ευθύνονται τα ψάρια στην εμφάνιση διαβήτη;


Μπορεί να είναι γνωστό ότι το ψάρι στο τραπέζι δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, αλλά σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, δεν ισχύει το ίδιο και με το διαβήτη.

Τα ευρήματα από τη νέα μελέτη των Αμερικανών καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση δυο ή περισσότερων μερίδων ψαριού την εβδομάδα δυνητικά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μάλιστα ως «ένοχος» φέρονται τα «μαγικά» ω-3 λιπαρά οξέα.

Η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη στους ενήλικες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα ω-3 λιπαρά οξέα επηρεάζουν τον κίνδυνο πρόκλησης διαβήτη δεν έχει αποσαφηνιστεί, αναφέρει ο δρ Φράνκ Χου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριού και ω-3 λιπαρών οξέων με την εμφάνιση διαβήτη σε 152.700 γυναίκες και 42.504 άντρες. Συνολικά εμφανίστηκαν 9.380 περιστατικά διαβήτη τα 18 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα.

Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, το σωματικό βάρος, τη διατροφή, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, την εμμηνόπαυση και ενδεχόμενη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη σε όσους κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων.

Η εμφάνιση διαβήτη ήταν 1, 17 φορές πιο πιθανή σε ανθρώπους που κατανάλωναν ψάρι δυο έως τέσσερις εβδομάδες την εβδομάδα και 1,22 φορές περισσότερο πιθανή σε όσους κατανάλωναν ψάρι πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Ο δρ Χου και οι συνεργάτες του τονίζουν ότι πολλές έρευνες έχουν δείξει τα οφέλη του ψαριού και των ω-3 λιπαρών οξέων σε πολλούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το διαβήτη καθώς και στην καρδιοπάθεια.

Δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί η κλινική σχετικότητα των ευρημάτων και να εντοπιστούν οι μηχανισμοί πίσω από την παρατήρηση ότι η μεγάλη πρόσληψη ψαριού μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Περίπου 143 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως και ο αριθμός τους πιθανώς θα διπλασιαστεί μέχρι το έτος 2030, ενώ στην Ελλάδα, οι πάσχοντες υπολογίζονται στα 700.000 έως 900.000 άτομα, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 35.000-40.000 άτομα ως νέες περιπτώσεις διαβητικών.