promotional banner

Ποια θα είναι η επόμενη Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα;


H προσπάθεια ανεύρεσης των πόλεων που θα καταστούν οι επόμενες Ευρωπαϊκές Πράσινες Πρωτεύουσες έχει ήδη ξεκινήσει.

Το ξεχωριστό βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας απονέμεται σε πόλεις με περισσότερους από 200.000 κατοίκους οι οποίες πρωτοστατούν στη φιλική για το περιβάλλον διαβίωση σε αστικές περιοχές.

Να θυμίσουμε πως φέτος η Στοκχόλμη και το Αμβούργο ανακηρύχθηκαν οι πρώτοι κάτοχοι του τίτλου για το 2010 και 2011, αντίστοιχα, ενώ τώρα συνεχίζεται ο αγώνας ανεύρεσης των πόλεων που θα αποκτήσουν τον ζηλευτό αυτό τίτλο για τα έτη 2012 και 2013.

Σκοπός του ετήσιου βραβείου είναι η βοήθεια προς τις ευρωπαϊκές πόλεις να καταστούν ελκυστικότεροι και υγιεινότεροι τόποι – κατάλληλοι για τη ζωή.

Στον διαγωνισμό απονομής του βραβείου μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, οι υποψήφιες για ένταξη χώρες (Τουρκία, ΠΓΜΔ και Κροατία) και οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν).

Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν με βάση 11 περιβαλλοντικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής σε τοπικό επίπεδο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, της παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων, της φύσης και βιοποικιλότητας, των μεταφορών, του ατμοσφαιρικού αέρα και των υδάτων.

Οι πόλεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους τίτλους των ετών 2012 και 2013 είναι η 1η Φεβρουαρίου 2010, με τους νικητές να ανακοινώνονται τον Οκτώβριο του 2010.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και σημαντικών ευρωπαϊκών και διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών.