promotional banner

EcoNews (08/10/2009)


Έργο κοινού βιολογικού καθαρισμού σε 4 Δήμους του Ν. Ηλείας

biological-cleaning-lexaina

Πράσινο φως δόθηκε για το μεγάλο έργο του κοινού βιολογικού καθαρισμού, των δήμων Ανδραβίδας – Λεχαινών- Τραγανού και Κάστρου Κυλλήνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πατρίς Πύργου».

Υπογράφηκε από τα αρμόδια υπουργεία, η παραχώρηση θαλάσσιου χώρου για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού στην περιοχή της παραλίας Λεχαινών, προκειμένου με την κατασκευή του, να μπορεί να λειτουργήσει το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποχέτευσης Ηρακλής, Διονύσιος Γεωργόπουλος, δήλωσε ότι με την παραχώρηση του θαλάσσιου χώρου για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού, μήκους 1400 μέτρων, ανοίγει ο δρόμος για την λειτουργία του εργοστασίου.

Η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Αναστασία Σαραντοπούλου- Λιβαδά, δήλωσε ότι το πρόβλημα της αποχέτευσης λυμάτων ταλανίζει όλη την περιοχή. Με την υπογραφή της παραχώρησης του θαλάσσιου χώρου για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού του βιολογικού καθαρισμού, ανοίγει ο δρόμος για την λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων. Το εν λόγω εργοστάσιο είναι πολλά χρόνια χτισμένο, αλλά χωρίς τον αγωγό δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Παράλληλα σε ότι αφορά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, κατατέθηκε φάκελος για την ένταξη στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ειδικά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου ζητάμε τα υπόλοιπα χρήματα 6 εκατομμύρια ευρώ, για να ολοκληρωθούν όλα τα δίκτυα εσωτερικής σύνδεσης, για την λειτουργία του εργοστασίου, συμπλήρωσε η κα Λιβαδά.

Είμαστε στον κατάλληλο δρόμο, όταν δοθούν οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός Λεχαινών- Ανδραβίδας-Τραγανού και μελλοντικά να βάλουμε και τις υπόλοιπες περιοχές, πρόσθεσε η ίδια.

Greenpeace: 700 ακτιβιστές πόζαραν γυμνοί στη Γαλλία

greenpeace-700-naked-people-france

Της Λίντας Σπυρέλη

Επτακόσιοι ακτιβιστές της Greenpeace πόζαραν γυμνοί σε έναν αμπελώνα στη Βουργουνδία της Γαλλίας, για να επηρεάσουν τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

Η εν λόγω περιβαλλοντική οργάνωση με την συγκεκριμένη κίνηση, αποσκοπεί να τραβήξει την προσοχή του πολιτικού κόσμου, για την έλλειψη δράσης απέναντι στη κλιματική αλλαγή, αλλά και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια στην παραγωγή κρασιού της Γαλλίας.

Παράλληλα έγραψαν μια επιστολή που απευθυνόταν στους παγκόσμιους ηγέτες, όπως οι Obama, Merkel, Jintao, Lula, Sarkozy, Zapatero, όπου το παρουσίασαν στον Τύπο.

Είναι μια ανοικτή επιστολή προς τους παγκόσμιους ηγέτες, παρουσιάζοντας τη γυμνή αλήθεια για την κλιματική αλλαγή, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της, τονίζει η Greenpeace.

Ακόμα στην εν λόγω επιστολή αναφέρονται στις δράσεις της οργάνωσης που έχουν γίνει στο παρελθόν, για να πληροφορήσουν τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή.

Σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται ενέργειες για την ευαισθητοποίηση των παγκόσμιων ηγετών, όπως διαμαρτυρίες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που αποσκοπούν στην άμεση λήψη αυστηρών μέτρων για την προστασία του πλανήτη.

Επιπλέον, η Greenpeace ζήτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες να επιβεβαιώσουν ότι θα λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για τη κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, αφού μόνο τρεις μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει επίσημα ότι θα συμμετάσχουν, ο Gordon Brown (UK), o Donald Tusk (Poland) και ο Jan Peter Balkenende (Netherlands).

Πράσινα αεροπλάνα για μείωση της ρύπανσης

green-planes-reduce-air-pollution

Τα πράσινα αεροπλάνα αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους τα επόμενα χρόνια, φιλικά προς το περιβάλλον αφού θα εκπέμπουν μειωμένους ρύπους κατά 50%, χρησιμοποιώντας νέα καύσιμα και ειδικούς κινητήρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές».

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Καρλσρούης Sigmar Wittig, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο, που διοργάνωσε η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα «Ενέργεια και περιβάλλον: Προκλήσεις για την επόμενη εικοσαετία», δήλωσε ότι τα επόμενα 20 χρόνια αναμένεται να διπλασιαστεί η αεροπορική κίνηση και επιβάλλεται η ανάπτυξη μιας καθαρής τεχνολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από το 2020, για τα ήδη υπάρχοντα καύσιμα, θα χρησιμοποιηθούν καινούργιοι κινητήρες σε διαφορετικού σχεδιασμού αεροπλάνα, επιτυγχάνοντας μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, τόνισε ο καθηγητής.

Επίσης μελετάται η παραγωγή βιολογικών καυσίμων, όπως το υδρογόνο, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στον εν λόγω συνέδριο, για τον αστικό σχεδιασμό μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Aveiro, Carlos Borrego, σημειώνοντας ότι στις πόλεις πρέπει να δοθεί έμφαση στον προσανατολισμό των κτιρίων ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι πόλεις θα πρέπει να γίνουν πιο «μαζεμένες», να μην χρειάζονται οι κάτοικοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πηγαίνουν στις δουλειές τους ή στις δημόσιες υπηρεσίες, τόνισε ο Carlos Borrego.

IEA: η ύφεση «χρυσή ευκαιρία» για το κλίμα

iea-global-recession-opportunity-climate1

Της Λίντας Σπυρέλη

Η Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) σε έκθεση που παρουσίασε, αναφέρει ότι η διέξοδος από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κλιματική αλλαγή, είναι η ανάπτυξη μιας νέας οικονομίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΙΕΑ, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα μειωθούν φέτος 3%.

Αν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να στραφούν σε πιο ήπιες μορφές ενέργειας και επενδύσουν στην καθαρή τεχνολογία, τότε θα επιτευχθεί ο στόχος των G8, να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Η εν λόγω έκθεση παρουσιάστηκε στη Σύνοδο του ΟΗΕ στην Μπανγκόγκ.

Το μήνυμα είναι απλό, αν ο κόσμος συνεχίσει να κινείται βάσει των σημερινών πολιτικών στο τομέα της ενέργειας και του κλίματος, τότε οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι καταστροφικές, δήλωσε ο διευθυντής της ΙΕΑ, Nobuo Tanaka.

Ο τομέας της ενέργειας είναι η «καρδιά» του προβλήματος και θα πρέπει οι κυβερνήσεις να στραφούν σε πράσινες λύσεις που θα είναι φιλικές στο περιβάλλον.

Η οικονομική ύφεση ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιριών στο τομέα της ενέργειας, να γίνει πιο βιώσιμος.

Οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα μειωθούν φέτος 3% σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα και προβλέπεται ότι θα μειωθούν 5% μέχρι το 2020, περισσότερο από ότι θα μειώνονταν αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών του CO2, θα προέλθουν από τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας παρουσίασε μια σειρά πολιτικών μέτρων για διάφορες περιοχές του πλανήτη, καθώς και για χώρες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της οικονομικής τους ανάπτυξης.

Τα εν λόγω μέτρα θα οδηγήσουν στην σταθεροποίηση των συγκεντρώσεων του CO2 που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, στα 450 μέρη του εκατομμυρίου (ppm).

Αν δεν υιοθετηθούν τα εν λόγω μέτρα τότε σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΙΕΑ, οι συγκεντρώσεις αυξηθούν σε 1,000 ppm μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση των ορυκτών καυσίμων και του πετρελαίου και να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 17% τα επόμενα 11 χρόνια και 50% μέχρι το 2030.

Οι αρκούδες συνεχίζουν τις βόλτες στην Εγνατία Οδό

bears-continue-appear-egnatia-street

Την Παρασκευή στις 2 Οκτωβρίου, ειδοποιήθηκε η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, από υπαλλήλους της Εγνατία Οδός ΑΕ πως για άλλη μια φορά, αρκούδα κατάφερε να μπει στο οδόστρωμα της Εγνατίας Οδού, περνώντας την περίφραξη του αυτοκινητοδρόμου κοντά στον κόμβο της Παναγιάς, με κατεύθυνση το Μέτσοβο.

Είναι θέμα τύχης το ότι η αρκούδα δεν ήρθε και αυτή την φορά, αντιμέτωπη με κάποιο διερχόμενο όχημα και δεν προκλήθηκε νέο τροχαίο ατύχημα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο τμήμα της Εγνατίας έχει ήδη ξεκινήσει η τοποθέτηση της νέας «ενισχυμένης» περίφραξης, για την οποία ένα μήνα πριν και μετά από αυτοψία, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ με νέο υπόμνημα στην Εγνατία Οδό Α.Ε, επισήμαναν πως και αυτή η περίφραξη θα είναι διαπερατή για την αρκούδα, αν όχι και για άλλα είδη πανίδας.

Το πρόσφατο περιστατικό το αποδεικνύει περίτρανα.

Οι αδυναμίες της υπό κατασκευή περίφραξης, και συγκεκριμένα το χαμηλό της ύψος, η ανεπαρκής της σύνδεση με το έδαφος, η ανεπαρκής τάση του πλέγματος, και η πλήρης παράβλεψη των προδιαγραφών που έχουν επανειλημμένα προτείνει και οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, οδηγούν μόνο σε σπατάληση δημόσιου χρήματος χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η σωστά κατασκευασμένη περίφραξη ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος, αποτελεί όμως μακροχρόνια επένδυση προς όφελος της σπάνιας πανίδας και του περιβάλλοντος της περιοχής αλλά και της ασφάλειας των διερχόμενων οδηγών.

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ υπενθυμίζουν πως ο φράχτης θα παραμείνει διαπερατός για την αρκούδα αν δεν τηρούνται οι παρακάτω προδιαγραφές:

• Ύψος τουλάχιστον 2.5 μ.

• Κατασκευή «στέψης» με αρνητική κλίση.

• Μπάζωμα των σημείων στα οποία δημιουργούνται μικρά ή μεγάλα κενά στη βάση της περίφραξης.

• Στήριξη/υπογειοποίηση της περίφραξης στο έδαφος σε βάθος 70-80 εκ.

• Τοποθέτηση ηλεκτροφόρου σύρματος σε δύο τουλάχιστον σειρές και ύψος 160 και 200 εκ από το έδαφος και σε απόσταση 20 εκ. από το πλέγμα.

Οι νέοι κυβερνητικοί υπεύθυνοι για το Περιβάλλον θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα, όπως η τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών προδιαγραφών στην περίφραξη της Εγνατίας Οδού, προκειμένου να μην αυξηθεί ο ήδη μεγάλος αριθμός νεκρών αρκούδων (6 νεκρές αρκούδες σε διάστημα 6 μηνών) από τροχαία ατυχήματα αλλά και να μην τίθενται σε κίνδυνο καθημερινά οι ζωές των διερχόμενων οδηγών.


Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για αιολικές επενδύσεις

Πρόσθετες επενδύσεις ύψους 100 δισ. λιρών πρόκειται να δρομολογηθούν έως το 2020 στη Βρετανία, για αιολικές επενδύσεις.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα προβλέπει επενδύσεις 60- 70 δισ. λίρες σε ανεμογεννήτριες, 10 - 20 δισ. λίρες για συστήματα μετάδοσης ισχύος και 10 - 20 δισ. λίρες για την αλυσίδα προμηθειών.

Η κατασκευή παράκτιων αιολικών πάρκων εντάσσεται στο στόχο της Βρετανίας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα της Βρετανίας αποτελεί το μεγαλύτερο ανάλογο πρόγραμμα παγκοσμίως, καθώς η δυναμικότητά του υπερβαίνει σήμερα το 1 gigawatt και αναμένεται να ανέλθει στα 33-40 gigawatts έως το 2020.

«Θερμή υποδοχή» στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Η νέα υπουργός Περιβάλλοντος Ενέρργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Η νέα υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Ήρθε η δικαίωση για τα μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων, τα οποία εδώ και χρόνια μάχονται για την ίδρυση ενός αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος

Το αυτόνομο πλέον Υπουργείο αναλαμβάνει η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία με την ιδιότητα της περιβαλλοντολόγου έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον. Στις καρέκλες των υφυπουργών θα καθίσουν οι Γιάννης Μανιάτης και Θάνος Μωραίτης.

Πολλή δουλειά περιμένει τη νέα Υπουργό επισημαίνει ο Διευθυντής του WWF Eλλάς, Δημήτρης Καραβέλας. «Βλέπουμε πολύ θετικά τόσο τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου όσο και την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου που έχει εμπειρία, ελπίζουμε να επιλύσει τα πολλά ζητήματα που έχουν συσσωρευτεί» δήλωσε ο κ. Καραβέλας.

Την ίδια άποψη παρέθεσε και ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. Ο Νίκος Χαραλαμπίδης επεσήμανε ότι το νέο υπουργείο στο όνομα και στον τίτλο έχει το βάρος που έπρεπε να έχει καθώς η ενσωμάτωση με την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια είναι πολύ καλή κίνηση. Σύμφωνα με το διευθυντή της περιβαλλοντικής οργάνωσης η συνέχεια θα δείξει εάν η κίνηση αυτή θα έχει και ουσία ενώ σε πρώτο βήμα αυτή η κίνηση κερδίζει .

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος, δήλωσε ότι η Τίνα Μπιρμπίλη βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση καθώς αναλαμβάνει ένα κρίσιμο υπουργείο.
«Γνωρίζω την κυρία Μπιρμπίλη προσωπικά , είναι άνθρωπος ουσίας με θέληση και δυνατότητες» ανέφερε ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης.

Ένα νέο πρόσωπο θα αφουγκραστεί καλύτερα τον παλμό της νέας εποχής όσον αφορά στα ζητήματα περιβάλλοντος ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Γιάννης Μιχαήλ.

Ευχαριστημένος από την επιλογή της Τίνας Μπιρμπίλη εμφανίστηκε και ο γενικός γραμματέας, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, Λεωνίδας Κόλας. Ελπίζουμε να δοθούν στο νέο Υπουργείο οι απαραίτητες θεσμικές κατοχυρώσεις υπογράμμισε ο κ. Κόλας.

Σοβαρότητα και διαφάνεια περιμένει να δει στις αποφάσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, Σπύρος Ψαρούδας. Αυτά τα δυο στοιχεία καθώς επίσης και η λογοδοσία στον τρόπο διαχείρισης πόρων και προσπαθειών στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος έλειπαν διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Καλλιστούς.

Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων συμφώνησαν ότι η συνδυασμένη πείρα των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι ένα σοβαρότατο κεφάλαιο που θα ήταν ωφέλιμο να χρησιμοποιηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου.

Δήλωση της Μ. Βασιλάκου

Αν και αρνήθηκε την πρόταση που της έγινε για συμμετοχή στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Περιβάλλοντος, εξαιτίας των καθηκόντων και υποχρεώσεων στη Βιέννη, η βουλευτής και αρχηγός των Πράσινων της Βιέννης Μαρία Βασιλάκουμε δηλώσεις της τονίζει ότι με τη δημιουργία του νέου υπουργείου, επιχειρείται μια οικολογική στροφή που θα πρέπει να στηρίξουν όλοι, προσθέτοντας ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα πρέπει να είναι ανοιχτοί στο διάλογο.

Βήματα προόδου για τις κλιματικές αλλαγές

Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για τις κλιματικές αλλαγές

Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για τις κλιματικές αλλαγές

Οι διαπραγματεύσεις στην Μπανγκόκ για τις κλιματικές αλλαγές είναι οι πιο "εποικοδομητικές" των τελευταίων δύο χρόνων. Αυτό δήλωσε ο Ιβό ντε Μπόερ, γραμματέας της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές.

Εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί το ίδιο πνεύμα στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο προειδοποίησε ότι χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς φιλοδοξίες οι εποικοδομητικές συνομιλίες δεν θα χρησιμεύσουν σε τίποτα.

Εκπρόσωποι από 180 χώρες συναντώνται εδώ και δέκα ημέρες στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης με στόχο να ανοίξουν το δρόμο για την νέα συνθήκη για το περιβάλλον τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.