promotional banner

EcoNews


Σταθμό φόρτισης ηλεκτροκίνητων Ι.Χ. ετοιμάζει η ΔΕΗ

news-electric-car-station-deh

Διαπραγματεύσεις με μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροκίνηση βρίσκεται η ΔΕΗ για να σχεδιάσει τον πρώτο πιλοτικό σταθμό φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τη Renault – Dacia για την εγκατάσταση σταθμού φόρτισης αυτοκινήτων και συστήματος που θα μετράει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από όχημα, αλλά και την επιστροφή της στο σύστημα όταν εκείνο τη χρειάζεται.

Σημειώνεται ότι την επόμενη δεκαετία, εκτός από καταναλωτές, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα μπορούν να λειτουργήσουν και ως πάροχοι ενέργειας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό σημαίνει ότι σε οργανωμένους χώρους οι κάτοχοί τους θα μπορούν να πωλούν έναντι αντιτίμου το πλεονάζον ρεύμα της μπαταρίας του οχήματός τους στο σύστημα, μειώνοντας έτσι τη συνολική κατανάλωση κατά τις ώρες της μεγάλης αιχμής.

Σε ό,τι αφορά τον τόπο εγκατάστασης του πρώτου σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Δόκιμων Ερευνών της ΔΕΗ στην Παλλήνη.

Ο σταθμός θα λειτουργήσει πιλοτικά, όμως όταν συγκεντρωθούν τα κονδύλια αναμένεται να λειτουργήσουν και άλλοι σταθμοί σε διαφορετικά σημεία.



Εκκολάφθηκαν 60 χιλιάδες χελωνάκια στο Λαγανά

Ολοκληρώθηκε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα - καρέτα στον βιότοπο αναπαραγωγής της, στον κόλπο Λαγανά Ζακύνθου και περίπου 60.000 χελωνάκια ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι τους στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου "παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή) που επικρατούσαν τόσο τον Απρίλιο και Μάιο όσο και κατά τον Ιούνιο, περίοδο κατά την οποία ωριμάζουν τα αυγά των θηλυκών ατόμων της χελώνας και γονιμοποιούνται, αλλά και τις φυσικές αντιξοότητες που αντιμετώπισαν στις παραλίες ωοτοκίας, το 2009 δημιουργήθηκαν στον κόλπο Λαγανά 857 φωλιές από τις θηλυκές θαλάσσιες χελώνες.

Το καλοκαίρι του 2009, από το σύνολο των φωλεών, εκκολάφθηκαν μόνο οι 763, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι βγήκαν περίπου 60.000 χελωνάκια, τα οποία ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι τους στη θάλασσα.

Λίγα από αυτά θα καταφέρουν να επιβιώσουν ώστε να ενηλικιωθούν και να επιστρέψουν στην περιοχή που γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν και αυτά με τη σειρά τους.



Σχέδιο σωτηρίας των κοραλλιογενών υφάλων

freezer-plan-save-coral-reefs

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για τη σωτηρία των κοραλλιογενών υφάλων, λόγω της ρύπανσης και της οξείδωσης των θαλασσών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε διάσκεψη στη Δανία, η οποία οργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Ισορροπία του Περιβάλλοντος.

Οι επιστήμονες, υποστήριξαν ότι πολλοί από τους κοραλλιογενείς υφάλους θα καταστραφούν στο μέλλον, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Ως σχέδιο σωτηρίας των εν λόγω υφάλων προτάθηκε, η λήψη δειγμάτων κοραλλιών, με σκοπό να «καταψυχθούν» σε υγρό άζωτο για να διατηρηθούν.

Αν στο μέλλον επιτευχθεί η σταθεροποίηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, θα τα εντάξουν και πάλι στο οικοσύστημα.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για να δημιουργηθούν χρειάζονται χιλιάδες χρόνια και μερικοί από αυτούς, έχουν τα πιο πλούσια οικοσυστήματα με πολλά είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών.

Η εξαφάνιση τους θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στην αλιεία. Πολλά είδη ψαριών τους χρησιμοποιούν ως καταφύγιο αλλά και για την εύρεση της τροφής τους.

Στην εν λόγω διάσκεψη που έγινε στην Κοπεγχάγη, πήραν μέρος 16 εκπρόσωποι από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, για να συζητήσουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν η προστασία των κοραλλιογενών υφάλων.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι σημαντικοί φυσικοί βιότοποι, οι οποίοι αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων και φαγητού για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κλιματική αλλαγή είναι απειλή για τα κοράλλια και τα μικροσκοπικά φυτά που ζουν στους ιστούς τους. Η λεύκανση των κοραλλιών που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, έχει πλήξει πολλούς υφάλους.

Η λήψη δειγμάτων και η κατάψυξη τους σε υγρό άζωτο για να διατηρηθούν είναι ένα εναλλακτικό σχέδιο, καθώς είναι μια τελευταία προσπάθεια για διασωθούν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, δήλωσε ο επιστήμονας Simon Harding από Ζωολογική Κοινότητα του Λονδίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο οικοσύστημα που θα εξαφανιστεί στο πλανήτη, λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (Great Barrier Reef) που βρίσκεται στην Αυστραλία.


Αρνητική η πορεία διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα

waste-management-greece-disappointing3

Αρνητικά είναι τα στοιχεία για την πορεία της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος».

Η Ελλάδα καλείται μέχρι το 2011, να επιτύχει ανάκτηση του 60% των απορριμμάτων συσκευασίας, καθώς και ανακύκλωση του 55%-80% των συσκευασιών που καταλήγουν στα σκουπίδια, όταν το σημερινό αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνάει το 25%.

Μελέτη που παρουσιάστηκε σε ημερίδα του Σουηδικού Εμπορικού Συμβουλίου και της Invest Greece, αναφέρει ότι οι Έλληνες εμφανίζονται να μην αισθάνονται υπεύθυνοι για τα απορρίμματα που παράγουν και δεν συμμετέχουνε ενεργά στην πρωτογενή ανακύκλωση, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αλυσίδα της ανακύκλωσης.

Από τους 5 εκατομμύρια τόνους αστικών αποβλήτων που παράχθηκαν το 2008, το 75% διατέθηκε σε χώρος υγειονομικής ταφής και σε χώρους ανεξέλεγκτης διάστασης, ενώ μόλις το 25% αξιοποιήθηκε, μέσω της ανακύκλωσης.

Το 2004 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6%.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 300 ενεργές χωματερές, εξαιτίας των οποίων η χώρα κινδυνεύει με επιβολή προστίμου 34 χιλιάδων ευρώ για κάθε μία, από την ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα έχει πάρει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου και αναμένεται να ζητήσει νέα πίστωση χρόνου, καθώς θεωρείται απίθανο να τεθούν εκτός λειτουργίας όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές.