Ανθρωποκτονία από πρόθεση, αντιμετωπίζει ο φρουρός που σκότωσε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο
Της Αντ. Ξυνού
Ένα χρόνο και εννέα μέρες ακριβώς μετά τον άδικο χαμό του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που σηματοδότησε τις εξεγέρσεις στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, οι ειδικοί φρουροί Επ. Κορκονέας και Βασ. Σαραλιώτης αναμένεται να βρεθούν ενώπιον δικαστών και ενόρκων.
Η παραπομπή των δύο ειδικών φρουρών σε δίκη, του πρώτου για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και του δεύτερου για κακουργηματική «απλή συνέργεια» στη δολοφονία του 15χρονου παιδιού, έχει προσδιοριστεί για τις 15 Δεκεμβρίου και θα λάβει χώρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χαλκίδας.
Παρ' όλα, αυτά οι παράγοντες της δίκης αναμένουν την απόφαση του Αρείου Πάγου για αίτημα της υπεράσπισης του Επ. Κορκονέα, με το οποίο ζητείται η ακροαματική διαδικασία να λάβει χώρα σε μικρότερη πόλη από τη Χαλκίδα και ακόμα πιο μακριά από την πρωτεύουσα. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται στην αίτηση από τον συνήγορο Αλ. Κούγια, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σημαντικοί λόγοι ασφαλείας, αλλά και να διαφυλαχτεί το ανεπηρέαστο των ενόρκων.
Τα κατηγορητήρια
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Επαμ. Κορκονέας το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 «έκανε εντελώς αδικαιολόγητα χρήση του πυροβόλου όπλου του, καθώς δεν συνέτρεχε λόγος», αλλά και «ενώ προέβλεψε ως ενδεχόμενη συνέπεια των πυροβολισμών του τη θανάτωση κάποιων από τα άτομα, δεν απώθησε από τη συνείδησή του την εξεικόνιση του συγκεκριμένου εγκληματικού αποτελέσματος, αλλά επιδοκίμασε τη θανάτωση προσώπου».
Οσο για τον συγκατηγορούμενο του, για τον οποίο -όπως και για τον Επ. Κορκονέα- έχει παραταθεί η προσωρινή του κράτηση, στο βούλευμα αναφέρεται ότι «η συμπεριφορά του δεν υπολείπεται σε ποινική απαξία, καθώς και αυτός αγνόησε την εντολή του Κέντρου Αμεσης Δράσης και χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος έκανε αρχικά χρήση χειροβομβίδας κρότου-λάμψης, η παρουσία του δεν ήταν παθητική αλλά ενεργητική και με εμφανή τα στοιχεία που υποδηλώνουν αυτονομία σκέψης και διακριτή πρωτοβουλία στη λήψη των αποφάσεων, όπως η συμμετοχή του στις αντεγκλήσεις και στην ανταλλαγή ύβρεων, ενώ είχε επίγνωση της κατάστασης και της επικινδυνότητας που ενείχε η χρήση όπλων υπό αυτές τις συνθήκες, όχι μόνο δεν απέτρεψε τον συνάδελφό του από την επίμεμπτη ενέργεια, αλλά διατήρησε τη θέση του παραπλεύρως αυτού, έχοντας μάλιστα θέσει το χέρι του στη θήκη του όπλου που έφερε, ενώ είχε χαρακτηριστική στάση ετοιμότητας και επίδειξης ισχύος».
«Αδυνατούμε να σχεδιάσουμε το ωρολόγιο πρόγραμμα»
Του Αποστόλη Λακασα
Την αναστολή των μαθημάτων για την πρώτη εβδομάδα του ακαδημαϊκού έτους αποφάσισε η γενική συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διαμαρτυρόμενη για «τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να διδάσκουμε» όπως λέει σε ανακοίνωσή της.
Διαμαρτυρίες
«Εχουμε κλείσει ήδη είκοσι τρία χρόνια λειτουργίας, έχουμε δει δεκάδες ηγεσίες να εναλλάσσονται στο υπουργείο και αυτό που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι η ανυπαρξία ενός ελάχιστου σταθερού πλαισίου που να εξασφαλίζει έστω τη στοιχειώδη λειτουργία μας. Το εξάμηνο άρχισε και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το μισό περίπου διδακτικό προσωπικό που είναι συμβασιούχοι, προσωπικό που αντιστοιχεί στη διδασκαλία των μισών περίπου μαθημάτων, βρίσκεται στη διάθεση του Τμήματος. Προϊόν της παραπάνω κατάστασης είναι να αδυνατούμε να σχεδιάσουμε το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων ενώ το πρόβλημα επιτείνει η ανυπαρξία επαρκών αιθουσών», λένε οι διδάσκοντες στην ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν με την περιγραφή των προβλημάτων: «Οι περυσινοί απόφοιτοι ουσιαστικά δεν πραγματοποίησαν όπως θα θέλαμε τις πρακτικές ασκήσεις στα δημοτικά σχολεία λόγω έλλειψης αποσπασμένων εκπαιδευτικών που θα παρακολουθούσαν την πρακτική τους άσκηση». Οι διδάσκοντες ζητούν την άμεση απόσπαση δεκαπέντε εκπαιδευτικών από την πρωτοβάθμια ή και δευτεροβαθμια εκπαίδευση -και όχι πέντε που έχουν διατεθεί- ώστε να τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών.
Ταυτόχρονα, όμως ζητούν να συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργείου. Και στην ανακοίνωσή τους καταλήγουν: «Δηλώνουμε ότι όσο καιρό χρειαστεί να απέχουμε από τα τυπικά -και όχι τα ουσιαστικά που ούτως ή άλλως δεσμευόμαστε να εκτελούμε- καθήκοντα διδασκαλίας, δεν θέλουμε να μας καταβληθεί το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας στον μισθό μας, για να γνωρίσουν επιτέλους όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την πορεία των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, ότι στους πανεπιστημιακούς η προετοιμασία διδασκαλίας αμείβεται με τη μορφή επιδόματος και δεν αποτελεί μέρος του βασικού τους μισθού, λες και η διδασκαλία μαζί με την έρευνα δεν αποτελούν τα αποκλειστικά μας καθήκοντα».
Την βράβευση των πρώτων εισαχθέντων θα περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις
Εβδομάδα υποδοχής πρωτοετών φοιτητών
Εβδομάδα υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών του ακαδημαϊκού έτους 2009-2010 διοργανώνει, για πρώτη φορά, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Οι εκδηλώσεις της εβδομάδας αυτής κορυφώνονται με την τελετή υποδοχής των πρωτοετών και τη βράβευση των πρωτευσάντων τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 18:00, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ).
Στην εκδήλωση, ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης θα δώσει το εναρκτήριο πανηγυρικό μάθημα, με θέμα: "Τι μπορούν να διδαχθούν οι φοιτητές των Οικονομικών Επιστημών από την κρίση".
Οι βραβευμένοι φοιτητές
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι δέκα πρώτοι φοιτητές που πέρασαν στο Τμήμα με πανελλαδικές εξετάσεις θα βραβευτούν και είναι οι εξής: 1. Παπαϊωάννου Ειρήνη - Μαρία. 2. Γκογκόλης Πέτρος. 3. Ζυγομήτρου Σουμέλα. 4. Μποφίλιος Δημήτριος. 5. Αλμασίδου Όλγα. 6. Κεραμιδάρη Ανδρομάχη. 7. Βαμβαδλιώτη Ευθυμία. 8. Σταυριανάκη Ευσταθία. 9. Καραγιάννη Φιλοθέη. 10. Λαζαρίδης Γεώργιος. Επίσης, θα βραβευτούν οι τρεις πρώτοι επιτυχόντες από τη ΣΣΑΣ: 1. Στέρρος Γεώργιος. 2. Βασιλείου Γρηγορία. 3. Αυτουσμή Σοφία.
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής ΝΟΠΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που λειτουργεί από το 1928, είναι ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα του Α.Π.Θ. με ενεργούς φοιτητές σήμερα 2.993 στον αριθμό. Κάθε χρόνο αποφοιτούν από το Τμήμα περίπου 750 άτομα. Για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 οι πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος, με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, ανέρχονται στους 330.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για τους γονείς των φοιτητών και το κοινό.
Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο στα 100 καλύτερα του κόσμου
Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν συμπεριλαμβάνεται στη διεθνή λίστα με τα εκατό καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για το 2009 - 2010, που δημοσιεύθηκε χθες στη Μεγάλη Βρετανία.
Της Σ. ΜαργαριτίδουΌπως έγινε γνωστό, η βαθμολόγηση των πανεπιστημίων στηρίζεται σε απόψεις 9.386 ακαδημαϊκών και 3.281 αποφοίτων πανεπιστημίων, οι οποίοι αξιολογούν μόνο τα ερευνητικά αποτελέσματα των πανεπιστημίων. Το σύστημα αξιολόγησης δεν θεωρείται δίκαιο, και η Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων πρόκειται να εισηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλαγή των κριτηρίων, ώστε να ανταποκρίνονται σε όλα επίπεδα σπουδών και έρευνας των πανεπιστημίων. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη για αλλαγή στα κριτήρια αξιολόγησης επισημαίνει στη "Μ" και ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος.
ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
"Η κατάταξη των διεθνών πανεπιστημίων γίνεται με κριτήριο αποκλειστικά την έρευνα που παράγουν τα πανεπιστήμια, όχι όμως με βάση και το επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχουν", διαπιστώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος. "Όμως ακόμη και με αυστηρά ερευνητικά κριτήρια, εάν εξετάσει κανείς το ζήτημα, το ΑΠΘ και άλλα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 300 καλύτερων του κόσμου, θέση ιδιαίτερα υψηλή, αφού στις κατατάξεις αυτές μπαίνουν μόνο τα 16.000 από τα 36.000 πανεπιστήμια του κόσμου. Με καθαρά ερευνητικά κριτήρια μιλώντας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ΑΠΘ δεν επιχορηγείται από το κράτος για την έρευνα. Αντίθετα η έρευνα γίνεται με όρους καθαρά ανταγωνιστικούς, με την υποβολή δηλαδή ερευνητικών προγραμμάτων", καταλήγει ο πρύτανης του ΑΠΘ.
"Πρέπει να αναδείξουμε τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά των πανεπιστημίων μας, για αυτό και θα πρέπει να αναμορφωθούν τα κριτήρια αξιολόγησης κυρίως για τα πανεπιστήμια της Ευρώπης", τονίζει από την πλευρά του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ο αντιπρύτανης Θανάσης Καραμπίνης.
Από τη δική του πλευρά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης, αν και τηρεί αποστάσεις από την κατάταξη και την αξιοπιστία της, εξηγεί ότι "πρέπει να διεθνοποιηθούν οι σπουδές και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα", ενώ ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νικόλαος Μουσιόπουλος θεωρεί μεταξύ άλλων ότι τμήματα που έχουν διακριθεί επανειλημμένα σε διεθνές επίπεδο αδικούνται από το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν
Έχοντας σπουδάσει και εργαστεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ο σημερινός πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης δεν διστάζει να πει ότι "θα πρέπει να δοθούν χρήματα για τις υποδομές των ελληνικών πανεπιστημίων" και να επισημαίνει ότι "οι φοιτητές μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό είναι το μικρό σχετικά ποσοστό όσων ενδιαφέρονται για τις σπουδές. Χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά από όλους μας για να ανέβει κι άλλο το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων".
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Σκλαβιάδης, που σπούδασε σε ένα από τα καλύτερα αμερικάνικα πανεπιστήμια, επισημαίνει πως "στην Ελλάδα υπάρχει παντελής έλλειψη υποδομών" και υπογραμμίζει πως "στο ΑΠΘ υπάρχουν μερικά λαμπρά παραδείγματα ερευνητικής προσπάθειας". Σχολιάζοντας το εκπαιδευτικό επίπεδο του πανεπιστημίου το κρίνει "από μέτριο έως καλό".
Καθηγητές που σπούδασαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και εργάστηκαν εκεί, όπως επισημαίνουν, επιστρέφουν στην Ελλάδα μόνο για καθαρά προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους και όχι για λόγους που έχουν σχέση με την ακαδημαϊκή τους καριέρα.
Στο τραπέζι τα κενά στα σχολεία και οι άδειες των κολεγίων
Εντολή να παγώσουν όλες οι διαδικασίες για τις άδειες των κολεγίων έδωσε η Αννα Διαμαντοπούλου «E» 9/10
Τα κενά στα σχολεία, αλλά και θέματα που αφορούν τα κολέγια, τον διάλογο για την Παιδεία, τη γρίπη αλλά και τις επιτροπές που λειτουργούν στο υπουργείο Παιδείας, ήταν τα ζητήματα που «είδε» χθες, πρώτη μέρα, η νέα πολιτική ηγεσία.
Στο τραπέζι τα κενά στα σχολεία και οι άδειες των κολεγίων
Η Αννα Διαμαντοπούλου ενημερώθηκε για τα κενά που υπάρχουν ακόμη στα σχολεία και πρέπει να συμπληρωθούν, ενώ στη συνέχεια έδωσε εντολή να «παγώσουν» όλες οι διαδικασίες που αφορούν την αδειοδότηση των κολεγίων.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισαν στο «Εθνος» πηγές του υπουργείου, η νέα ηγεσία βρέθηκε προ εκπλήξεως καθώς όταν ζητήθηκε ο σχετικός με τα κολέγια φάκελος, δεν υπήρχε... πουθενά, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τρεις μέρες πριν από τις εκλογές έδωσε άδεια λειτουργίας σε 40 κολέγια.
Συνεπώς τις επόμενες μέρες το ζήτημα θα πρέπει να επανεξετασθεί, με δεδομένο ότι οι άδειες ήδη δόθηκαν και συνεπώς θα υπάρξουν νομικά θέματα, τα οποία δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα.
Οσον αφορά τον διάλογο για την Παιδεία, θα συνεχισθεί αλλά όχι από το Συμβούλιο υπό την προεδρία Μπαμπινιώτη, αλλά μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, το οποίο θα ανασυσταθεί και θα μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή.
Επίσης ζητήθηκαν από τους διευθυντές των τμημάτων στοιχεία που αφορούν τις οικονομικές «δυνατότητες» και υποχρεώσεις του υπουργείου, καθώς και λίστες με τις επιτροπές που έχουν συσταθεί και το έργο που παράγουν.
Τέλος, ζητήθηκε να συσταθεί νέα επιτροπή για το θέμα της γρίπης, η οποία θα δίνει τα σχετικά στοιχεία από τα σχολεία στο υπουργείο Υγείας.
Πότε θα κλείνουν πλέον τα σχολεία
Της Μάχης Τράτσα
Eπανακαθορισμό των κριτηρίων για το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της νέας γρίπης μελετά η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου . Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα κριτήρια αναμένεται να καθοριστούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Και αυτό διότι η εξάπλωση του ιού στα σχολεία δεν είναι τελικά τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν. Μάλιστα κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο του Παστέρ σε μαθητές με γριπώδη συνδρομή βρέθηκε ότι οι μισοί είχαν κοινό κρυολόγημα. Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά είχαν ζητήσει να ενημερωθούν από το Εθνικό Συμβούλιο για την Πανδημία για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί ως τώρα. Μετά την ενημέρωση η κυρία Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι η προετοιμασία για την έναρξη του εμβολιασμού προχωρεί με γοργούς ρυθμούς.
Ωστόσο όσον αφορά την ιεράρχηση των ομάδων που θα λάβουν το εμβόλιο (με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες παραμένουν πρώτες στη λίστα), οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την τελική γνωμάτευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων. Η υπουργός δήλωσε ότι έχει ήδη ζητήσει τις παραιτήσεις των μελών όλων των επιτροπών του υπουργείου, αλλά όχι εκείνων που εμπλέκονται σε θέματα διαχείρισης της πανδημίας. Για το ζήτημα της αντικατάστασης διοικητών νοσοκομείων, οργανισμών και άλλων μετακλητών υπαλλήλων, φορέων που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες μέσω της προκήρυξης ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος.
Χθες άλλα δύο κρούσματα της νέας γρίπης διαπιστώθηκαν σε δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες φοβούνται μετάλλαξη του ιού Η1Ν1, μετά την εμφάνιση περιστατικού στην Ιαπωνία που αφορούσε ένα έφηβο κορίτσι το οποίο παρουσίασε ανθεκτικότητα στο αντι-ιικό φάρμακο Τamiflu. Στην κοπέλα χορηγήθηκε τελικά το σκεύασμα Relenza και ανένηψε μία ημέρα αργότερα. Πάντως η μετάλλαξη, ακόμη κι αν έχει συμβεί, δεν δείχνει να κάνει τον ιό επιθετικότερο.