promotional banner

Sex: 70 «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζει ένας ΑΝΔΡΑΣ [2]


Του Θάνου Ασκητή
08. Τι ορίζουμε ως στυτική δυσλειτουργία;

Στυτική δυσλειτουργία είναι η μόνιμη ή παροδική αδυναμία για την απόκτηση και διατήρηση της στύσης η οποία θα είναι ικανή για σεξουαλική δραστηριότητα και ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

09. Ποια ήδη στύσεων υπάρχουν;

H στύση διακρίνεται σε τρεις τύπους:
* Την ψυχογενή (ύστερα από οπτική, ακουστική ή και άλλη διέγερση)
* Την αντανακλαστική (ύστερα από απτικό
ερεθισμό των γεννητικών οργάνων)
* Τη νυκτερινή (στύσεις που εμφανίζονται κατά τη PEM φάση του ύπνου)
10. Πόσα χρόνια σεξουαλικής ζωής έχει ο άνδρας;

Ο άνδρας, διεκδικώντας τη σεξουαλική του υγεία, από την εφηβική αφύπνιση (ήβη) ως το τέλος της ζωής του μπορεί να λειτουργεί σεξουαλικά, τόσο με ψυχική συμμετοχή όσο και με σωματική ανταπόκριση.

Ασφαλώς ο βιολογικός κύκλος με την πάροδο των χρόνων εμφανίζει διαφοροποιήσεις ως προς τη συχνότητα και τον αριθμό των επαφών.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αναστέλλεται η σεξουαλική δραστηριότητα ενός άνδρα που ψυχικά επιθυμεί τον ερωτικό του σύντροφο.

Το τέλος της σεξουαλικής ζωής δηλαδή δεν οριοθετείται ηλικιακά.

11. Οι διαταραχές της στύσης είναι συχνό φαινόμενο;

Τα τελευταία 50 χρόνια οι μελέτες που έχουν γίνει γύρω από τη στυτική λειτουργία συνηγορούν στην άποψη ότι ο άνδρας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής ζωής του μπορεί αιφνίδια και αναίτια να εμφανίσει ένα στυτικό επεισόδιο που να δηλώνει παροδικού τύπου δυσλειτουργία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκτήσει μόνιμο πρόβλημα. Ο Κίνσεϊ στις αναφορές του υποστηρίζει ότι ο ένας στους δύο άνδρες κατά τη διάρκεια της ερωτικής του ζωής εμφανίζει
τουλάχιστον ένα τέτοιο επεισόδιο χωρίς να οδηγηθεί σε στυτική διαταραχή.

Τελευταίες παγκόσμιες μελέτες που καταγράφουν τη σεξουαλική ζωή του άνδρα της δυτικής κοινωνίας δείχνουν ότι είναι αρκετά συχνό φαινόμενο η εμφάνιση στυτικής διαταραχής που προκαλείται από την ψυχική σφαίρα (κυρίως σε άνδρες νεαρότερης ηλικίας), από οργανική πάθηση (άνδρες της μέσης ηλικίας και άνω) και μεικτής - οργανικής και ψυχικής - αιτιολογίας (άνδρες της μεγαλύτερης ηλικίας, μια κατηγορία του «σεξουαλικώς ενεργού» ανδρικού πληθυσμού η οποία αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια).

12. Πόσοι άνδρες πάσχουν παγκοσμίως από στυτική δυσλειτουργία και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το μέλλον;

Εγκυρες μελέτες δείχνουν ότι το 1995 υπήρχαν 152.000.000 άνδρες με στυτική διαταραχή, ενώ την τελευταία δεκαετία και ως το 2005 υπολογίζεται ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει τα 420 εκατομμύρια.

13. Ποια είναι τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;

Τα αίτια που μπορεί να απειλήσουν τη σεξουαλική ικανότητα του άνδρα προκαλώντας στυτική λειτουργία ιατρικώς
ταξινομούνται σε:

* Ψυχογενή
* Οργανικά
* Μεικτά

14. Ποια είναι τα ψυχογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;

Τα ψυχολογικά αίτια που μπορεί να επηρεάσουν τη στυτική ικανότητα ενός άνδρα είναι πολλά και πολυπαραγοντικά.

Αφορούν δε τη γενικότερη σεξουαλική ζωή του, τον τρόπο ψυχικής έκφρασης και επικοινωνίας - τόσο με τον εαυτό του, όσο και με τη σύντροφό του.
Συναισθηματική ολοκλήρωση.

Το «γιατί» των ψυχογενών αιτίων της στυτικής δυσλειτουργίας είναι περίπλοκο.
Οταν αγγίζει κανείς το θέμα πρέπει να αναφερθεί στις πολλές βιωματικές εικόνες που δέχεται ο άνδρας από το οικογενειακό του περιβάλλον, να αναφερθεί στον ηθικό του κώδικα, στο πολιτισμικό του επίπεδο, στη νοοτροπία, στην κουλτούρα και στην παιδεία που συνδυάζεται με την προσωπικότητά του αλλά και στα ψυχικά κριτήρια, τα οποία τον ωριμάζουν ώστε να αποκτήσει την κοινωνική του ένταξη, την επαγγελματική του πορεία και τη συναισθηματική
του ολοκλήρωση.

Ετσι ο άνδρας οδηγείται στο δικαίωμα μιας προσδοκίας και η σχέση που επιλέγει καλείται να τον ολοκληρώσει ως οντότητα και ως ανθρώπινη ύπαρξη. Αγχος, κατάθλιψη, διαταραχή προσωπικότητας. Uς πρωτογενή αίτια ενδεικτικά μπορεί να αναφέρει κανείς το άγχος (αγχώδεις διαταραχές), τη συναισθηματική του μεταβλητότητα (διπολικότητα και, κυρίως, καταθλιπτική περίοδος) αλλά και τη διαταραχή της προσωπικότητας που συνδυάζεται και με φαινόμενα ψυχικής απορρύθμισης (ψυχοπαθολογία). Σημαντικός παράγοντας των ψυχικών αιτίων που εμπλέκονται με τη σεξουαλική του ζωή είναι η κοινωνική αναφορά και οι εγγραφές σε σχέση με τον εαυτό του και τον σεξουαλικό του ρόλο - όπως ο ίδιος υποκειμενικά τον αντιλαμβάνεται στη σχέση που αναζητεί και επιλέγει διεκδικώντας την ικανοποίηση και
αναγνωρίζοντας την ανδρική του υπόσταση και τη συντροφικότητά του.

Το στρες της αποτυχίας.

Ενας άνδρας μπορεί να έχει προδιαθεσικούς ψυχολογικούς παράγοντες για την εμφάνιση
στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ψυχολογικοί παράγοντες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο προσδοκά τη σεξουαλική του ικανοποίηση.

Αυτή η συμπεριφορά της ικανοποίησης φαίνεται να εμπλέκεται μέσα στο μυαλό του ως επιτυχία ή αποτυχία μπροστά σε μια γυναίκα στην οποία θα πρέπει να δείξει ότι είναι ικανός. Οι προδιαθεσικοί αυτοί παράγοντες συσχετίζονται με την αυστηρή του ανατροφή, την ανεπαρκή πληροφόρηση σε θέματα σεξουαλικής υγείας, τις διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις, την πρώιμη τραυματική σεξουαλική εμπειρία, την ανασφάλεια στον σεξουαλικό
του ρόλο και στο συνεχές άγχος τού «θα τα καταφέρω τελικά;», «είμαι καλός εραστής;», «θα ικανοποιήσω οργασμικά τη σύντροφο μου;» ή στο αγωνιώδες εσωτερικό του ερώτημα «πότε πρέπει να μπω;».

Ολα αυτά δημιουργούν μια θεατρική παράσταση δράματος, με τον άνδρα πρωταγωνιστή μπροστά σε ένα κοινό που τον καλεί να αποδείξει πόσο σωστός ηθοποιός είναι. Αυτός ο άνδρας, γυμνός μπροστά σε μια γυναίκα που του δείχνει με τον τρόπο της ότι τον
επέλεξε ως εραστή, του αυξάνει υπερβολικά την προσδοκία της επιτυχίας.

Αυτό σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία θα τον γκρεμίσει μπροστά της. Το άγχος του σεξουαλικού ρόλου οδηγεί τον άνδρα στη συνεχή αναζήτηση της σωστής προσπάθειας. Μια αποτυχία μπορεί να σημαίνει την αρχή ενός φαύλου κύκλου. Εκείνος αρχίζει να αναρωτιέται αν θα τα καταφέρει την επόμενη φορά και κάθε φορά η επόμενη ξεκινάει με το βάρος της προηγούμενης αποτυχίας.
H λάθος σύντροφος.
H στυτική διαταραχή μπορεί να εμφανίσει κυκλικότητα ή εκλεκτικότητα - να εμφανίζεται δηλαδή ανάλογα με την ψυχική εικόνα που βιώνει ο άνδρας για τη συγκεκριμένη σύντροφο στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Είναι εντελώς φυσιολογικό δηλαδή να δυσλειτουργεί με μια συγκεκριμένη γυναίκα ενώ με μια άλλη να λειτουργεί φυσιολογικότατα. Και συνήθως όταν δυσλειτουργεί με μια γυναίκα προσπαθεί να ελέγξει τη
στυτική του ικανότητα δοκιμάζοντας με μια άλλη.

Ετσι θα βεβαιωθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτός και η δυσλειτουργική «ανικανότητά» του αλλά η σύντροφος. Αποτέλεσμα όλων αυτών των διεργασιών συνήθως είναι η ακόμη μεγαλύτερη δραματοποίηση, η σύγχυση και η έκλυση υπερβολικού άγχους.

H συνήθεια του αυνανισμού.

Ενας προδιαθεσικός παράγοντας στη σεξουαλική ζωή του άνδρα, που φαίνεται να
επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλικότητά του, είναι η αυνανιστική συνήθειά του. O αυνανισμός, ως έξη, αναπτύσσει ψυχοπαθολογικού τύπου συμπεριφορές και καθηλώνει τον άνδρα σε «σεξουαλικό αυτισμό», οδηγώντας τον σε σεξουαλική δειλία και εν τέλει ψυχρότητα.

H συμπεριφορά αυτή, που είναι απόλυτα φυσιολογική την περίοδο της εφηβείας, δίνοντας την ικανότητα στον νεαρό άνδρα να αφυπνιστεί σεξουαλικά και να βιώσει τη συνειδητή ηδονή,
στην ενήλικη περίοδο θεωρείται ότι κλέβει την παράσταση, διεκδικώντας αυτή την ηδονή με μια άλλη σύντροφο.

Ο αυνανισμός ως σεξουαλική πράξη δεν δημιουργεί οργανικού τύπου διαταραχές. Στην ψυχική εικόνα όμως η παράτασή του και το συστηματικό του «παρών» απομακρύνουν τον άνδρα από τη σεξουαλική αυτή διεκδίκηση, του αυξάνουν «το βόλεμα» και τον φόβο ότι μπορεί να αποτύχει σε ενδεχόμενη σεξουαλική προσπάθεια, μειώνουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου και εκφράζουν τάσεις παλινδρόμησης, καταθλιπτικής διάθεσης και παθητικής στάσης στη γενικότερη πορεία της ζωής του. Ο αυνανισμός ενίοτε είναι μια απάντηση συμπεριφοράς μέσα στις συγκρουσιακές σχέσεις των δύο συντρόφων.

Σε αυτή την περίπτωση, του αυνανισμού-αντίδρασης, προκαλείται σεξουαλική ψυχρότητα μεταξύ των συντρόφων, η οποία εκδηλώνεται με αραίωση των επαφών, έλλειψη σεξουαλικού
ενδιαφέροντος, φοβία διεκδίκησης, παιδισμό ως αναπλήρωση και απομάκρυνση ως διαχρονική κατάσταση. Ο αυνανισμός σε αρκετές περιπτώσεις δηλώνει ψυχική διαταραχή (π.χ., ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και εμπλοκή με άλλα παραγωγικά συμπτώματα της ψύχωσης).

H χρήση προφυλακτικού.

H χρήση του ανδρικού προφυλακτικού, κυρίως στον νεαρό άνδρα, φαίνεται να είναι ένας
ακόμη παράγοντας που μπορεί να συσχετιστεί με την απώλεια της στύσης, εκφράζοντας την αγωνία στο ότι αν χρησιμοποιήσει το προφυλακτικό θα χαθεί η στύση λόγω μειωμένης αίσθησης της ηδονής κατά την προσπάθεια της ενδοκολπικής εισχώρησης. Αυτό τον οδηγεί στην αποφυγή του προφυλακτικού, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για το «χάσιμο» της στύσης του, με αποτέλεσμα να εκτεθεί πιθανώς σε μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια.

Αυτή η διαδικασία της χρήσης του προφυλακτικού τον αγχώνει. H σκέψη ότι κατά την προσπάθεια να το τοποθετήσει στο πέος του θα χάσει τη στύση του γίνεται ιδεοληψία. Αν μάλιστα του έχει συμβεί κάτι τέτοιο, η επόμενη φορά θα του προκαλέσει φόβο και πανικό.

H αξία χρήσης του προφυλακτικού όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο γι' αυτόν όσο και για τη σεξουαλική σύντροφό του. Ο νεαρός άνδρας - αλλά και οποιοσδήποτε άνδρας και γυναίκα - που κουβαλάει μαζί του το προφυλακτικό ως όπλο της ανοικτής σεξουαλικής διεκδίκησης πρέπει να προσέχει τα εξής: να το προμηθεύεται από φαρμακεία ή super markets, να ελέγχει την καλή του συσκευασία, την ημερομηνία λήξης (η οποία πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικώς), να ελέγχει το είδος του προφυλακτικού (αν περιέχει ύγρανση ή όχι) και
να μην το φυλάσσει σε μέρη όπου η θερμοκρασία μπορεί να το αλλοιώσει. H σωστή και ποιοτική χρήση του προφυλακτικού γίνεται πάντα με ικανοποιητικού βαθμού στυτική σκληρότητα.

Επίσης είναι καλό όταν ξεκινά η σεξουαλική επαφή το προφυλακτικό να βρίσκεται ήδη στον χώρο. Αλλιώς είτε οι δύο σύντροφοι, παρασυρμένοι από την αυξημένη ηδονή του πόθου, θα το «ξεχάσουν» είτε θα προκληθεί το «μοιραίο» - ένα ανεπιθύμητο ατύχημα στυτικής δυσλειτουργίας.

Συνεχίζετε