promotional banner

Sex: 70 «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζει ένας ΑΝΔΡΑΣ [4]


Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Sex: 70 «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζει ένας ΑΝΔΡΑΣ

22. Ποιες ουσίες προκαλούν στυτική δυσλειτουργία;

* Τα οινοπνευματώδη (αλκοολική τοξίκωση)
* H νικοτίνη (αυξημένη χρήση και κατάχρηση)
* Τα κανναβινοειδή (χρήση και κατάχρηση)
* Τα οπιοειδή (χρήση και κατάχρηση)
* Οι παραισθησιογόνες ουσίες (LSD, PCP)

23. Ποιες χειρουργικές επεμβάσεις επηρεάζουν τη στυτική λειτουργία του άνδρα;

H στυτική λειτουργία του άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις σε διάφορα σημεία του σώματος.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε επεμβάσεις της Σ.Σ. (οσφυϊκής - ιεράς μοίρας), της πυέλου (ριζική προστατεκτομή, ριζική κυστεκτομή), του γαστρεντερικού συστήματος (κολεκτομή λόγω καρκίνου [Ca] του παχέος εντέρου).

24. H υπερτροφία του προστάτη απειλεί τη σεξουαλική ζωή του άνδρα - και πώς;

H υπερτροφία του προστάτη αποτελεί συνήθη πάθηση, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση ανάμεσα στα αποφρακτικά συμπτώματα του κατωτέρου ουροποιητικού συστήματος και της στυτικής δυσλειτουργίας.

25. H ολική (ριζική) προστατεκτομή προκαλεί στυτική δυσλειτουργία - και πώς;

Τα σηραγγώδη νεύρα, τα οποία απελευθερώνοντας ΝΟ (μονοξείδιο του αζώτου) προκαλούν χάλαση του λείου μυϊκού ιστού και κατά συνέπεια είναι υπεύθυνα για τη στύση, πορεύονται στην πλάγια επιφάνεια του προστάτη.

Σε περιπτώσεις ριζικής προστατεκτομής για την αντιμετώπιση του Ca του προστάτη, τα νεύρα αυτά είναι δυνατόν - ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη χειρουργική τεχνική - να κοπούν ή απλώς να τραυματιστούν, με συνέπεια την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας στους συγκεκριμένους ασθενείς.

Στην περίπτωση που τα νεύρα αυτά κοπούν, η διαταραχή της στύσης είναι μόνιμη και πρέπει να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά. Αν τα νεύρα αυτά απλώς τραυματιστούν, μετά την πάροδο ενός διαστήματος 12-18 μηνών η στυτική λειτουργία πιθανώς να επανέλθει.

Έχει επισημανθεί σε σχετικές μελέτες η σημασία της γρήγορης αποκατάστασης της στύσης με φαρμακευτική υποβοήθηση μετά την επέμβαση. Σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές (nerve sparing) εξασφαλίζουν την ελάχιστη βλάβη του νευρικού δεματίου και την ομαλότερη μετεγχειρητική εξέλιξη της στυτικής λειτουργίας.

26. Ποιες παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης (Σ.Σ.) μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία;

Τα κέντρα της αντανακλαστικής στύσης βρίσκονται στα I2-I4 νευροτόμια του νωτιαίου μυελού της Σ.Σ. Παθήσεις που επηρεάζουν τα νευροτόμια αυτά, είτε τις εκφύσεις των νεύρων (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και άλλες ριζίτιδες) μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη στυτική λειτουργία.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις κακώσεις του νωτιαίου μυελού, οι οποίες - εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων - αφορούν δυστυχώς ολοένα και αυξανόμενο αριθμό νεαρών
ατόμων. Κακώσεις του νωτιαίου μυελού σε ανώτερο επίπεδο από το αντανακλαστικό στυτικό κέντρο διατηρούν τις αντανακλαστικές στύσεις ενώ υπάρχει απώλεια των ψυχογενών στύσεων λόγω διακοπής επικοινωνίας του ψυχογενούς στυτικού κέντρου.

Αντίθετα, κακώσεις του νωτιαίου μυελού στο επίπεδο του αντανακλαστικού στυτικού
κέντρου προκαλούν απώλεια και των αντανακλαστικών στύσεων. H βλάβη αυτή είναι αρκετά σοβαρή και περίπλοκη, ειδικά όταν προσβάλλει νέους ανθρώπους, που συνήθως έχουν έντονη σεξουαλική δραστηριότητα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι πιο δύσκολη, κυρίως λόγω των ψυχολογικών απαιτήσεων των νεαρών ασθενών.

27. Ενας άνδρας που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη θα εμφανίσει οπωσδήποτε στυτικό πρόβλημα;

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ο ένας στους δύο διαβητικούς θα εμφανίσει στυτικό πρόβλημα, οφειλόμενο σε νευροπάθεια ή και αγγειοπάθεια περιφερικού τύπου. Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής στυτικής λειτουργίας στον διαβητικό παίζει ο σωστός γλυκαιμικός έλεγχος. H νόσος αυτή δεν καταδικάζει a priori έναν διαβητικό άνδρα στο να εμφανίσει οπωσδήποτε στυτική δυσλειτουργία.

Ο συχνός και προγραμματισμένος έλεγχος και ο σωστός τρόπος ζωής του διαβητικού μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης του στυτικού προβλήματος και παρατείνουν τον χρόνο της
ποιοτικής σεξουαλικής ζωής του.

28. Το στυτικό πρόβλημα ενός άνδρα με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται πάντα σε μεταβολική διαταραχή;

Ο σακχαρώδης διαβήτης τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται άμεσα με την καταθλιπτική διαταραχή, καθώς η ίδια η κατάθλιψη φαίνεται να θεωρείται εκλυτικός παράγοντας εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη.

Ο καταθλιπτικός άνδρας έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσει διαβήτη στη διάρκεια της ζωής του (αυτό θα εξαρτηθεί βεβαίως άμεσα από την κληρονομικότητα και τη γενικότερη ποιότητα της ζωής του). Ετσι λοιπόν ένας καταθλιπτικός διαβητικός άνδρας μπορεί να οφείλει τη στυτική του ανεπάρκεια όχι στη διαβητική κατάστασή του αλλά στην ίδια την ψυχική διαταραχή που συνδέεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά του.