promotional banner

5 ακραίοι τρόποι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής


Γράφει η Λίντα Σπυρέλη

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Πέντε ακραίοι τρόποι εξετάζονται παρακάτω για την καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου.

1.Ψεκασμός θείου στην ατμόσφαιρα

Όταν εκρήγνυται ένα ηφαίστειο, απελευθερώνονται χιλιάδες ποσότητες θείου στην ατμόσφαιρα, που λειτουργούν σαν στρώμα και μειώνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη. Οι πιθανές παρενέργειες είναι να διαταραχθεί ο κύκλος των υδάτων και των βροχοπτώσεων. Δεν θα σταματούσε τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα, ούτε και την οξύτητα των ωκεανών. Πιθανότητες επιτυχίας 7/10.

2.Ράντισμα των ωκεανών με σίδηρο

Η ιδέα είναι να ραντιστούν οι επιφάνειες των ωκεανών με μεγάλες ποσότητες σιδήρου, με σκοπό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του πλαγκτόν και να απορροφηθεί το διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο όμως είναι δύσκολο να γίνει και παραβιάζει τους διεθνείς νόμους σχετικά με την απόρριψη οποιονδήποτε υλικών και ουσιών στους ωκεανούς.

Επίσης υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο βαθιά μπορεί να φτάσει το πλαγκτόν και πόσο αποτελεσματική θα ήταν η συγκεκριμένη λύση.

Το πλαγκτόν και οι διάφοροι μικροοργανισμοί απορροφούν το CO2 και όταν πεθαίνουν, βυθίζονται στο πυθμένα. Πιθανότητες επιτυχίας 5/10.

3.Λεύκανση των σύννεφων

Στόλοι πλοίων να ψεκάζουν με θαλασσινό νερό τον ουρανό, ώστε να εξατμιστεί και να αφήσει λαμπερούς κρυστάλλους αλάτων έτσι ώστε τα σύννεφα να γίνουν λευκότερα, για να αντανακλούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία στο Διάστημα.

Η εν λόγω μέθοδος υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει τους ανέμους και τις βροχές και δεν θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της οξύτητας των ωκεανών. Πιθανότητες επιτυχίας 6/10

4.Ηλιακά κάτοπτρα στο Διάστημα

Εκατομμύρια ή τρισεκατομμύρια μικρά ηλιακά κάτοπτρα να εγκατασταθούν στο Διάστημα σε τροχιά. Πάρα πολύ ακριβή μέθοδος και θα προκαλούσε προβλήματα στο στρώμα του όζοντος από τις πολλές εκτοξεύσεις πυραύλων. Πιθανότητες επιτυχίας 2/10

5.Τεχνητά δέντρα για την απορρόφηση CO2

Η δημιουργία τεχνιτών δέντρων για την απορρόφηση του CO2 μέσω χημικής διαδικασίας, είναι μια ιδέα που μπορεί τεχνικά να εφαρμοστεί αλλά έχει υψηλό κόστος. Θα πρέπει όμως να βρεθούν τρόποι για την αποθήκευση ή την απόρριψη του δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα. Πιθανότητες επιτυχίας 4/10.
[πηγή]