promotional banner

6 βαθμούς Κελσίου θα ανέβει η παγκόσμια θερμοκρασία


Γράφει η Λίντα Σπυρέλη

Η παγκόσμια θερμοκρασία ενδέχεται να ανέβει 6 βαθμούς Κελσίου, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ομάδας επιστημόνων.

Οι εκπομπές του CO2 αυξήθηκαν κατά 29% μεταξύ της περιόδου 2000-2008, σύμφωνα με το Global Carbon Project (GCP), το οποίο είναι ένα παγκόσμιο επιστημονικό ερευνητικό δίκτυο.

Η εν λόγω αύξηση προήλθε από τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά το ένα τέταρτο των εν λόγω εκπομπών, προήλθε από την παραγωγή προϊόντων για κατανάλωση στα βιομηχανοποιημένα κράτη.

Σύμφωνα με την επιστήμονα Corrine Le Quere, τα νέα στοιχεία που προέκυψαν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις συζητήσεις που θα γίνουν για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Η επιστήμονας Corrine Le Quere είναι στο βρετανικό Πανεστημίο East Anglia και υπεύθυνη για την μελέτη που συντάχθηκε και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience.

Η Σύνοδος της Κοπεγχάγης τον ερχόμενο μήνα είναι η τελευταία λύση για τη σωτηρία του πλανήτη. Θα πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα για να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία, τόνισε χαρακτηριστικά η Corrine Le Quere.

Σύμφωνα με το GCP πριν το 2002, οι εκπομπές του CO2 παγκοσμίως αυξάνονταν περίπου 1%, ετησίως.

Μετά παρουσιάστηκε μια αύξηση της τάξης του 3% ετησίως και οφειλόταν κυρίως στην οικονομική ανάπτυξης της Κίνας. Το 2008 μειώθηκαν ελάχιστα, οι εν λόγω εκπομπές λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μια μείωση της τάξης του 3% στο 2009, σύμφωνα με το GCP.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας των επιστημόνων, οι ωκεανοί και τα φυτά απορροφούν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο προέρχεται από τις καύσεις των ορυκτών καυσίμων, από ότι 50 χρόνια πριν.

[econews]