promotional banner

Alzheimer: Είναι η εξασθένηση μνήμης το πρώτο σημάδι;


Η έκπτωση της μνήμης μπορεί ενδεχομένως να μην είναι το πρώτο πρόβλημα που σηματοδοτεί την έναρξη της νόσου Alzheimer, σύμφωνα με ...
νέα έρευνα.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάνσας ανακάλυψε πως εξασθένηση σε άλλες νοητικές ικανότητες και μάθησης μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι αρκετά χρόνια πριν τη διάγνωση. Ικανότητες που σχετίζονται με το χώρο, όπως το διάβασμα ενός χάρτη ή η συμπλήρωση ενός παζλ φαίνεται ότι είναι οι πρώτες που εξασθενούν.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Neurology’ μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν τη νόσο σε πιο αρχικό στάδιο.

Αυτό είναι σημαντικό καθώς τα υπάρχοντα φάρμακα ενδεχομένως θα έχουν σημαντική επίδραση αν χορηγούνται όταν η νόσος βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια.

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε 444 ανθρώπους, από τους οποίους οι 134 εμφάνισαν άνοια.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις πνευματικών ικανοτήτων, γεγονός που επέτρεψε στους ερευνητές να κατασκευάσουν μοντέλα στους υπολογιστές που έδειχναν πώς και αν οι ικανότητες αυτές εξασθενούν πριν τη διάγνωση άνοιας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οπτικές ικανότητες και ικανότητες αντίληψης χώρου που απαιτούνται για να κατανοείται η απόσταση μεταξύ αντικειμένων αρχίζει να εξασθενεί απότομα τρία χρόνια πριν τη διάγνωση.

Γενική έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων παρατηρήθηκε τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, απότομη εξασθένηση της μνήμης δεν καταγράφηκε μέχρι ένα χρόνο πριν τη διάγνωση.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα ευρήματα υποδεικνύουν πως η εστίαση στην έκπτωση της μνήμης ως τρόπου διάγνωσης του Alzheimer είναι τρωτή καθώς δεν θεωρείται πιθανόν πως εντοπίζει τις πρώτες ενδείξεις της νόσου.

[Πηγή:Archives of Neurology]