υπολείματα από συγκρούσεις αστεροειδών.
Οταν στην κίνησή τους μέσα στο ηλιακό σύστημα συναντήσουν την γη τότε κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα (που γίνεται με πολλά χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο) φλέγονται και στην συνέχεια εξαερώνονται αφήνοντας ένα φωτεινό σημάδι στον ουρανό. Τότε έχουμε τον λεγόμενο διάττοντα αστέρα, το γνωστό μας "αστέρι που πέφτει". Καμμιά φορά, αν το κομάτι που εισέρχεται σην ατμόσφαιρα είναι μεγάλο μπορεί να παρουσιαστεί με την μορφή βολίδας (fireball) όπου δίνει ένα εντυπωσιακό και πολύ πιο λαμπρό ίχνος από τον διάττοντα αστέρα.
Διάττονες αστέρες μπορούμε να παρατηρήσουμε τυχαία σχεδόν οποιαδήποτε νύχτα του χρόνου. Ωστόσο, καμιά φορά μια ομάδα μετεώρων (γενικός όρος που περιγράφει και τους διάττοντες αστέρες και τις βολίδες) συναντούν την γη μαζικά από την ίδια διεύθυνση.
Τότε έχουμε την λεγόμενη βροχή διαττόντων ή βροχή μετεώρων. Κάθε βροχή διαττόντων φαίνεται ότι ξεκινά από ένα συγκεκριμένο σημείο στον ουρανό που ονομάζεται ακτινοβόλο σημείο (radiant) και παίρνει το όνομά της από τον αστερισμό στον οποίο ανήκει το ακτινοβόλο σημείο. Για παράδειγμα, μια βροχή διαττόντων που έχει το ακτινοβόλο σημείο στον αστερισμό του Λέοντα ονμάζεται βροχή των Λεοντιδών αστέρων.
Βροχή Διατόντων
Η βροχή διαττόντων των Λεοντιδών το 1998.
Οι περισότερες βροχές διαττόντων είναι προβλέψιμες και συμβαίνουν την ίδια περίπου ημερομηνία κάθε χρόνο. Ωστόσο, ενώ κάποιες από αυτές έχουν την ίδια ένταση κάθε χρόνο, κάποιες άλλες μπορεί να παρουσιάζονται με μεγάλες διαφορές στην έντασή τους από χρόνο σε χρόνο, δίνοντας άλλες φορές λίγους διάττοντες αστέρες και άλλες φορές εντυπωσιακές βολίδες. Το πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό που περιγράφει την ένταση μιας βροχής διαττόντων είναι ο μέγιστος αριθμός των διαττόντων που είναι ορατοί μέσα σε μία ώρα από έναν παρατηρητή που κοιτάζει στο ζενίθ υπό ιδανικές συνθήκες. Ο αριθμός αυτός είναι γνωστός και ως ZHR και είναι ο αριθμός που θα χρησιμοποιούμε για να πειριγράφουμε την ένταση μιας βροχής διαττόντων.Επειδή μια βροχή διαττόντων κρατάει συνήθως μερικές μέρες, αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι η ώρα της μέγιστης έντασης που κρατάει συνήθως μερικές ώρες. Εκείνη είναι και η ώρα που μπορείτε κι εσείς να πρατηρήσετε. Να μερικές συμβουλές για την καλύτερη παρατήρηση των βροχών διαττόντων:
-να είστε όσο το δυνατόν μακριά από φώτα γιατί μειώνουν κατά πολύ τον αριθμό αστέρων που θα δείτε
-να ντύνεστε πάντα καλά γιατί μπορεί να κρυώσετε πριν καλά καλά το καταλάβετε
-να κοιτάτε ψηλά στον ουρανό κοντά στο ζενίθ και προς την διεύθυνση που βρίσκεται ο αστερισμός με το ακτινοβόλο σημείο
Ας δούμε τώρα έναν πίνακα που συνοψίζει τις σημαντικότερες βροχές διαττόντων του 2002. Στον πίνακα αυτό μπορείτε να δείτε την ημερομηνία μέγιστης αναμενόμενης δραστηριότητας (για την οποία ισχύει ο μέγιστος αριθμός), τον αστερισμό στον οποίο θα βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο της βροχής, την περίοδο κατά την οποία θα υπάρχει δραστηριότητα από την συγκεκριμένη βροχή, τον μέγιστο αριθμών διαττόντων ανά ώρα και την ταχύτητα των διαττόντων. Η ταχύτητα των διαττόντων υποδηλώνει και το πόσο γρήγορα θα φαίνονται ότι διασχίζουν τον ουρανό με τα 40 km/s να είναι μια μέση ταχύτητα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ένα μετέωρο που θα χτυπήσει την Γη να είναι ιδιαίτερα μεγάλο έτσι ώστε να μην εξαερωθεί όλο αλλά ένα κομάτι του να πέσει στην Γη. Τότε έχουμε τον λεγόμενο μετεωρίτη. Μια τέτοια περίπτωση βλέπετε στην φωτογραφία. Τα κομάτια αυτά είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τους επιστήμονες που τα αναλύουν για να θεμελιώσουν τις θεωρίες τους για το ηλιακό μας σύστημα.