promotional banner

Μια μεγάλη περιπέτεια στο Πλανητάριο


Τη «Μεγάλη Περιπέτεια», μία νέα εμπνευσμένη ψηφιακή παράσταση, παρουσιάζει σήμερα σε ειδική εκδήλωση το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Συγγρού 387).

Η νέα παράσταση είναι η δεύτερη μιας τριλογίας, η οποία έχει σκοπό να περιγράψει τις διάφορες δραστηριότητες του ανθρώπου στο διάστημα κατά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Στην παράσταση αυτή συνεχίζεται η περιγραφή των διαστημικών αποστολών από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, μετά δηλαδή τις αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» -που παρουσιάστηκαν στην πρώτη παράσταση της τριλογίας- μέχρι τις μέρες μας, καθώς ο άνθρωπος ετοιμάζεται να επιστρέψει, για πάντα πλέον, στο φυσικό μας δορυφόρο κι ακόμη πιο πέρα.

Στη «Μεγάλη Περιπέτεια» περιγράφονται, σύντομα αλλά περιεκτικά, οι δραστηριότητες των διαστημικών λεωφορείων τα τελευταία 30 χρόνια, η εκπαίδευση και οι συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών στο διάστημα, η εμφάνιση και η εξέλιξη των διαστημόπλοιων, η προσφορά των απογόνων του Σπούτνικ για την καλυτέρευση της ζωής πάνω στη γη, οι ανακαλύψεις των τροχιακών μας αστεροσκοπείων για το σύμπαν και οι περιπέτειες των «πρεσβευτών του ανθρώπου» στους πλανήτες και στους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος.

Παράλληλα με την παράσταση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί την έκθεση με τίτλο «Η… απεραντοσύνη του ουρανού: αστρονομικοί χάρτες και ημερολόγια», του Αντώνη Ασπρόμουργου.

Όλα τα εκθέματα -15 πίνακες και ένα γλυπτό- δεν είναι παρά μια εικαστική αναπαράσταση υπαρχόντων ιστορικών ευρημάτων -από τη Νεολιθική εποχή μέχρι και τον 13ο αιώνα-, με στόχο την ανίχνευση της ιδιαιτερότητάς τους αλλά και την καταγραφή μιας ιστορίας κοσμικών διαστάσεων.

Σημειώνεται ότι τόσο η ψηφιακή παράσταση «Μεγάλη Περιπέτεια» όσο και η έκθεση πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εορτασμού του Έτους 2009 ως «Διεθνούς Έτους Αστρονομίας». H είσοδος για την έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό.