promotional banner

Πειραματικό φάρμακο στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα


Ερευνητές εντόπισαν φάρμακο που ενδεχομένως μπορεί να δώσει ελπίδες σε ασθενείς με ιδιαίτερα θανατηφόρα μορφή καρκίνου του πνεύμονα.

Το χάπι εξουδετέρωσε καρκινικούς όγκους μικροκυτταρικού καρκίνου πνεύμονα σε ποσοστό 50% των ποντικών του πειράματος και μπλόκαρε την ικανότητα των κυττάρων να αντιστέκονται στη συμβατική αγωγή με χημειοθεραπεία. Η ερευνητική ομάδα από το Imperial College του Λονδίνου ελπίζει να το δοκιμάσει σε ασθενείς με μορφή της νόσου που δεν επιδέχεται εγχείριση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cancer Research’. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί σημαντική αιτία θνησιμότητας, ενώ το είδος του μικροκυτταρικού καρκίνου αποτελεί το 20% των περιστατικών και έχει αρνητική πρόγνωση. Περίπου το 3% των ασθενών επιβιώνει για 5 χρόνια. Ο καρκίνος εξαπλώνεται γρήγορα, επομένως συχνά η εγχείριση δεν αποτελεί επιλογή.

Η χημειοθεραπεία, ορισμένες φορές συμπληρωματικά με ραδιοθεραπεία, συχνά μειώνει το μέγεθος των όγκων, οι οποίοι συνήθως αυξάνονται πάλι γρήγορα και γίνονται ανθεκτικοί σε περαιτέρω θεραπεία.

Ο αυξητικός παράγοντας FGF-2 φαίνεται πως επιταχύνει τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων και προκαλεί μηχανισμό επιβίωσης που τα καθιστά ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία.

Το φάρμακο PD173074 μπλοκάρει τον FGF-2 από το να επικολλάται σε καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το φάρμακο ενδεχομένως θα μπορεί να ληφθεί ως χάπι. Αρχικά αναπτύχθηκε το 1998 για να εμποδίσει τη δημιουργία αγγείων γύρω από τον όγκο.

Ο ερευνητής Michael Seckl, δήλωσε ότι ελπίζει πως θα χρησιμοποιήσει το φάρμακο ή παρόμοιο που σταματά τη λειτουργία του FGF-2 τον επόμενο χρόνο για να διαπιστωθεί αν αποτελεί επιτυχή θεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα στον άνθρωπο.

Αρχικά το νέο φάρμακο εξετάστηκε σε κύτταρα από ανθρώπινους όγκους. Σταμάτησε τον πολλαπλασιασμό και ουδετεροποίησε τις άμυνές τους, επιτρέποντας την εξουδετέρωσή τους από τη συμβατική χημειοθεραπεία. Επόμενα πειράματα έδειξαν ότι το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό έναντι των κυττάρων του όγκου και όταν αυτά ήταν μόνα και σε συνδυασμό με τη σισπλατίνη (συμβατική χημειοθεραπεία).

[πηγή:Cancer Research]