promotional banner

Ένα εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τα… σπασμένα


Γράφει ο Παναγιώτης Ευθυμιάδης

Περισσότερες από 1 εκατομμύριο οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν τους αυξημένους φόρους στα ακίνητα λόγω της αιφνιδιαστικής μείωσης του ορίου για φορολόγηση από τις 600.000 ευρώ σε 400.000 ευρώ και της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.



Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση τελευταία στιγμή επέλεξε να διευρύνει τα κλιμάκια και να χαμηλώσει τον πήχη με αποτέλεσμα να πληρώσουν και οι μικρότεροι ιδιοκτήτες καθώς από τέσσερα που ήταν τα κλιμάκια έγιναν τελικά εννέα και προστέθηκαν οι ιδιοκτησίες με φορολογητέα αξίας από 400.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός του 2010, γεγονός που θα φέρει νέα επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά πρόκειται για «φοροεπιδρομή κατά των έντιμων, με σαρωτικά μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά, ο αναμενόμενος ετήσιος αυτόματος ΦΜΑΠ, η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς – γονικής παροχής και η προαναγγελθείσα νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που όλα αυτά θα οδηγήσουν νομοτελειακά στην αρπαγή – έμμεση δήμευση των περιουσιών τους, το όποιο εναπομείναν εισόδημα της οποίας ήδη φορολογείται βαρύτατα πάνω (+1,5%) από την ανώτατη φορολογική κλίμακα εισοδήματος».

Με τις αλλαγές στη φορολογία οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με το ΕΤΑΚ, θα πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους που κυμαίνονται από 25% στη μικρή έως 133% στη μεσαία περιουσία ύψους έως και 1 εκατ. ευρώ και έως 585% στα υψηλότερα κλιμάκια.

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Παραδιάς: «Είναι απαράδεκτο τα παλιά, τα ξενοίκιαστα, τα δεσμευμένα, τα ετοιμόρροπα, τα ημιτελή, τα άχτιστα, τα κάθε είδους χωρίς εισόδημα ακίνητα στη χώρα μας με τις υπερτιμημένες αντικειμενικές αξίες, να αποτελέσουν βάση για βαριά φορολόγηση των ιδιοκτητών τους, αρχικά δήθεν έκτακτη, για να διαιωνιστεί μέσω του νέου ΦΜΑΠ».

Το θέμα προέκυψε καθώς άλλαξε τελικά σημαντικά η κλίμακα επιβολής της έκτακτης εισφοράς σε ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας στο νομοσχέδιο για την έκτακτη εισφορά που κατατέθηκε στη Βουλή, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο κατάλογος των ιδιοκτητών που θα πληρώσουν επιπλέον φόρο.

[ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ]