promotional banner

Ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας


Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η Ευρώπη στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα, μετά την ανακοίνωση της σύστασης της κοινοπραξίας 12 εταιρειών, κυρίως Γερμανικές, για την υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Το πρόγραμμα με την ονομασία Desertec, στοχεύει να καλύψει το 15% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, μέχρι το 2050 ή ακόμα και νωρίτερα, με τη βοήθεια ενός δικτύου αγωγών υψηλής τάσης που θα διασχίζουν την έρημο και τη Μεσόγειο.

Η γερμανική κοινοπραξία εξασφάλισε την υποστήριξε της Munich Re, της μεγαλύτερης εταιρείας αντασφαλίσεων στο κόσμο και περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες μηχανικής και ενέργειας, όπως η Siemens, η E.ON, η ABB και η Deutsche Bank.

Εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο έτος, αφού υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο το 2015.

Ο καθηγητής Peter Hope, ο οποίος είναι επικεφαλής για την κλιματική αλλαγή στην εταιρεία Munich Re, δήλωσε ότι «έχουμε περάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, μετά την ίδρυση της εταιρείας, της οποίας η δραστηριότητα αναμένεται επικερδής.

Είναι ένα μεγάλο βήμα για την επίλυση δύο σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, την κλιματική αλλαγή και ενεργειακή ασφάλεια, επισήμανε ο ίδιος.

Η Σαχάρα επιλέχθηκε λόγω της μεγάλης διάρκειας της ηλιοφάνειας που υπάρχει.

Το εν λόγω πρόγραμμα βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας Συγκέντρωση Ηλιακής Ενέργειας (CSP), όπου χρησιμοποιεί ηλιακά κάτοπτρα, τα οποία συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία και είναι συνδεδεμένα με ένα κεντρικό αγωγό, με ένα ειδικό υγρό που θα θερμαίνεται και θα το μετατρέπει σε ατμό.

Ο ατμός θα ενεργοποιεί γεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα μεταφέρεται στην Ευρώπη, μέσω ενός δικτύου αγωγών υψηλής τάσης.

Τώρα ήρθε η κατάλληλη στιγμή να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο όραμα και απαιτείται εντατική συνεργασία μεταξύ των διαφόρων μερών και πολιτισμών για την δημιουργία μιας δυνατής βάσης για επενδύσεις σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διασυνδεδεμένων δικτύων, συμπλήρωσε ο Peter Hope.