promotional banner

Οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα "θύματα" της κλιματικής αλλαγής


Η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή πρέπει να στοχεύσει στο να βοηθήσει τις γυναίκες...
αναφέρει το Ταμείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA).

Στόχος της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, και η παροχή βοήθειας προς τον γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη, επισημαίνει το Ταμείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), καθώς οι γυναίκες είναι εκείνες που πλήττονται περισσότερο από τα προβλήματα της ξηρασίας, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, της τήξης των παγετώνων, αλλά αγνοούνται, εν πολλοίς, στις συζητήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στη φετινή έκθεσή της για την κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού, η υπηρεσία του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι οι φτωχοί του πλανήτη είναι η πλέον ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή μερίδα του πληθυσμού τονίζοντας ότι η πλειοψηφία στο 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπων που ζουν καθημερινά με ένα δολάριο -ή και λιγότερο- είναι γυναίκες.

"Οι φτωχές γυναίκες στις φτωχές χώρες είναι μεταξύ αυτών που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, παρά το ότι η συμβολή τους σε αυτήν ήταν, συγκριτικά, μικρότερη", είπε η εκτελεστική διευθύντρια του UNFPA Θοράγια Αχμεντ Ομπάιντ.

"Με την πιθανότητα μιας επικείμενης καταστροφής να διαφαίνεται στον ορίζοντα, δεν έχουμε τα περιθώρια να επιτρέψουμε να εξοριστούν στο ρόλο του θύματος τα 3,4 δισεκατομμύρια γυναικών και νεαρών κοριτσιών του πλανήτη", σχολίασε η κ. Ομπάιντ.

Οι συντάκτες της έκθεσης απευθύνουν έκκληση για επενδύσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τη δυνατότητα πρόσβασης των γυναικών και νεαρών κοριτσιών, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και την υγεία. Διαπιστώνουν, επίσης, ότι ο αγώνας της διεθνούς κοινότητας κατά της κλιματικής αλλαγής έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας αν οι πολιτικές και οι συνθήκες λάβουν υπόψη τις ανάγκες, τα δικαιώματα και το δυναμικό των γυναικών.

"Κορίτσια με μεγαλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης, παραδείγματος χάρη, τείνουν να έχουν μικρότερες και υγιέστερες οικογένειες όταν ενηλικιωθούν", σημειώνεται την έκθεση.

"Γυναίκες με πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στον τομέα της αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού προγραμματισμού, έχουν χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας, συμβάλλοντας σε βραδύτερη αύξηση, μακροπρόθεσμα, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου", υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης του Ταμείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό.

[ΣΚΑΪ]