promotional banner

Φορολογία στην εκκλησιαστική περιουσία


Έτοιμος να υλοποιήσει όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά σε ότι αφορά την Εκκλησία είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες αυτής, δείχνοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τομές.

Αυτό άλλωστε ανέφερε χθες στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μεταξύ άλλων του διεμήνυσε πως η θέλησή του είναι να πράξει όσο προεκλογικά είχε αναφέρει.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΝΑΝΝΟΥ

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «…είχαμε σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία μας, καθώς ξέρετε ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια ως κυβέρνηση για να εμπεδώσουμε μια κοινωνία αξιών, μια ευνομούμενη πολιτεία, μια κοινωνία Δικαίου που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και πιστεύω ότι, με αυτόν τον στόχο, έχουμε πολλές κοινές προσπάθειες να μοιραστούμε με την Εκκλησία. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την ελληνική κοινωνία και να δώσουμε προοπτική στη συνεργασία μας σε τομείς όπως της πρόνοιας, της φτώχειας και των μεταναστών.

Επισήμανε δε πως αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Ιερώνυμο για πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, «…ώστε μέσα από τους διακριτούς μας ρόλους να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε πως θα μεταφέρει τη συζήτηση και τα «θέλω» του Γιώργου Παπανδρέου στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο: «Συμφωνήσαμε ότι θα διαμορφώσουμε επιμέρους επιτροπές, ώστε με θετικό πνεύμα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη σημαντική συνεργασία Πολιτείας – Εκκλησίας.

Μέσα από αυτή τη συζήτηση και με το πνεύμα συνεργασίας πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε στην επίλυση πολλών θεμάτων » είπε χαρακτηριστικά. Προηγουμένως είχε αναφέρει τα εξής: «Κατ' αρχήν ήλθα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό και να του ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία στο έργο του, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Συζητήσαμε πολλά θέματα, άκουσα τις απόψεις του πρωθυπουργού, είπα και τις δικές μου, "όμως εγώ είμαι ένα πρόσωπο, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου. Θα μεταφέρω τη συζήτησή μας στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και πιστεύω ότι αυτό το πνεύμα της συνεργασίας ιδιαίτερα για θέματα πρόνοιας θα το αγκαλιάσει η ΔΙΣ».

Σήμερα κρίνεται η τύχη των γραμματέων

Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο όπου θα αποφασιστούν οι γραμματείς που θα τοποθετηθούν στα υπουργεία. Τα όσα έχουν διαδραματιστεί, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση αφού η δημόσια διοίκηση εμφανίζει σημάδια ανοργανωσιάς, με τους υπουργούς να ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα επισημαίνοντας πως «…διαπιστώνουμε κάθε μέρα, ως κυβέρνηση, ότι παραλάβαμε ένα κράτος βασισμένο σε ένα παρωχημένο αναπτυξιακό μοντέλο και μάλιστα, με μια πολύ κακή διαχείριση», προσθέτοντας πως για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σύγχρονο οργανόγραμμα του κράτους, το οποίο ξεκινά από την ίδια τη δομή της κυβέρνησης και γι’ αυτό «προβλέφθηκε και υλοποιείται η κατάργηση παλιών υπουργείων και η σύσταση νέων, καθώς επίσης και η ανακατανομή αρμοδιοτήτων».

Επιπλέον, στο οργανόγραμμα προβλέπεται ότι κάθε υπουργείο θα εξορθολογήσει τη δική του εσωτερική λειτουργία, ότι θα γίνει διοικητική και οικονομική τακτοποίηση σε κάθε διοικητική μονάδα του κράτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης, που είναι «να υπάρχει αυτοτελής ισολογισμός» σε καθεμία από αυτές. Απαντώντας δε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση και πως η κυβέρνηση δεν ζητά πίστωση χρόνου σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των γενικών γραμματέων των υπουργείων.

«Από την πρώτη στιγμή πιάσαμε δουλειά», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως «γίνονται όλες οι απαιτούμενες διεργασίες -που μάλιστα είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά και, πολλές φορές, και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- και βρισκόμαστε στο τέλος τους».