promotional banner

Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο: Αγωνιστικός γιορτασμός σε όλη τη χώρα


Μαζικοί φορείς, εργαζόμενοι και νεολαία οργανώνουν τη συμμετοχή τους στον τριήμερο γιορτασμό και τις αντιιμπεριαλιστικές πορείες σε όλη την Ελλάδα.

Οι λαοί μπορούν να γίνουν ανάχωμα και να χαλάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, επισημαίνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε ανακοίνωσή της με αφορμή τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ θα καταθέσει στεφάνι στον ιστορικό χώρο, τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί και την Τρίτη δίνει «παρών» στην αντιιμπεριαλιστική πορεία (συμβολή οδών Πεσματζόγλου και Σταδίου, στις 3 μ.μ.). Και υπογραμμίζει: «Η 36η επέτειος του Πολυτεχνείου συνδέεται με τη δράση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στο ΝΑΤΟ, που γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του. Γιατί η 60χρονη δράση του ΝΑΤΟ σημαίνει για τους λαούς πολέμους, επεμβάσεις και τρομοκρατία. Γιατί το ΝΑΤΟ παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός της ειρήνης, της ασφάλειας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των λαών, αφού αποτελεί το στρατιωτικό βραχίονα της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης και αναπτύσσει την εγκληματική του δράση ως παγκόσμιος εισαγγελέας και χωροφύλακας».

Το ΠΑΜΕ θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, τη Δευτέρα, στις 5.30 το απόγευμα, με αφετηρία το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις (ΠΕΣΑΘΕΑ, Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, ΠΕΑΦΕ) θα καταθέσουν το στεφάνι τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων θα καταθέσει στεφάνι την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι και δεκάδες σχολεία έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική πορεία που θα ακολουθήσει.

Στο Περιστέρι, με πρωτοβουλία των δεκαπενταμελών συμβουλίων των Γυμνασίων και Λυκείων της Χωράφας και των Συλλόγων Γονέων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, αύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του 10ου Γυμνασίου Χωράφας (οδός Ιωαννίνων και Κάκτου).

Διήμερο αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο διοργανώνει και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου), το οποίο θα ξεκινήσει σήμερα στις 7 και αύριο στις 7.30.

Κάλεσμα για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ραντεβού 3 μ.μ., Χαυτεία).
Στη Θεσσαλονίκη

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καλούν το λαό και τη νεολαία της πόλης να συμμετέχουν μαζικά στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, την Τρίτη 17 Νοέμβρη, που θα ξεκινήσει στις 4.30 το απόγευμα από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ προς το Αμερικάνικο Προξενείο. Το γιορτασμό διοργανώνει ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων '67 - '74 και στη συγκέντρωση που θα γίνει μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο γραμματέας του ΣΦΕΑ, Βασίλης Καλαματιανός. Οι καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο θα ξεκινήσουν από τις 12 το μεσημέρι.

Στην ανακοίνωσή τους, η ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που δολοφονεί στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που διχοτομούν την Κύπρο και μετατρέπουν το Αιγαίο σε ΝΑΤΟικό έδαφος. Οι μεγάλοι ταξικοί αγώνες για σταθερή, μόνιμη δουλειά και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα εμπνέονται από τα μηνύματα του Νοέμβρη του '73». Και καταλήγουν: «Απέναντι στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και όσων αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο, υπάρχει εναλλακτική λύση. Η λύση βρίσκεται στη συμμαχία ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, που θα δημιουργήσει το λαϊκό Μέτωπο και θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της Ελλάδας, αυτόν της λαϊκής οικονομίας».
Σε άλλες πόλεις

Αντιιμπεριαλιστικές πορείες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε όλη τη χώρα, με αγωνιστικά ραντεβού:

Πάτρα: 6 μ.μ., στο παράρτημα.

Λάρισα: 6 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Αγρίνιο: 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Κέρκυρα: 7 μ.μ., στο Τμήμα Ιστορίας.

Πρέβεζα: 5 μ.μ., στο μνημείο Νίκης.

Αρτα: 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.

Λευκάδα: 6 μ.μ., στην Εθνική Τράπεζα.

Ηγουμενίτσα: 6 μ.μ., στον πεζόδρομο.

Μυτιλήνη: 5.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Κεφαλονιά: 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Λήμνος: 6 μ.μ., στο λιμάνι Μύρινας.

Βόλος: 6 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Τρίκαλα: 5.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Καρδίτσα: 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Χαλκίδα: 7 μ.μ., στα Φανάρια Νεάπολης.

Λαμία: 6 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου.

Αλιβέρι: 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Λιβαδειά: 7 μ.μ. , στον Πεζόδρομο.

Αμφισσα: 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο.