promotional banner

Χάνονται χιλιάδες ζωές από τις κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας


Του Δημήτρη Καραγιώργου

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), έκρουσαν την Πέμπτη οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η χώρα μας έχει τεράστια κενά, τα οποία γίνονται επικίνδυνα ενόψει της πανδημίας γρίπης.

Τουλάχιστον 3.400 ζωές Ελλήνων ασθενών και τραυματιών θα μπορούσαν να σώζονται ετησίως, εάν λειτουργούσαν οι 150 κλειστές θέσεις εντατικής νοσηλείας. Τα κρεβάτια αυτά παραμένουν κλειστά επί αρκετά έτη, λόγω σοβαρών ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και εξοπλισμού.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Απόστολος Αρμαγανίδης και ο αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Μαυρομάτης, αναφέρθηκαν σε μελέτη καταγραφής των κλειστών μονάδων. Από τις 431 θέσεις νοσηλείας που υπάρχουν, λειτουργούν οι 317 και παραμένουν κλειστές οι 124.

Από τις 29 μονάδες που λειτουργούν στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, οι οκτώ εμφάνισαν το τελευταίο έτος αύξηση της δυναμικότητάς τους κατά 13 κλίνες και οι εννέα μείωση καρά 24 κλίνες.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις μονάδες αυξημένης φροντίδας, καθώς από τις 52 λειτουργούν οι 26.

Οι εντατικολόγοι υπογράμμισαν ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα δεχθούν σημαντική πίεση ενόψει της κορύφωσης της πανδημίας γρίπης. Επικαλούμενοι στοιχεία χωρών, όπου έχει φτάσει το πανδημικό κύμα, είπαν ότι μπορεί να χρειαστούν 450 ή και περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας.

Γρίπη

Στο μεταξύ, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την εξέλιξη της πανδημίας. Την τελευταία εβδομάδα, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 137 κρούσματα νέας γρίπης, με τον συνολικό τους αριθμό να φτάνει στα 2.867.

Οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των ασθενών με νέα γρίπη, αλλά το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εκτιμάται ότι οι παραπάνω αριθμοί υποεκτιμούν την πραγματική συχνότητα της νέας γρίπης.