promotional banner

Πρωτοποριακή επέμβαση βλαστοκυττάρων στον πνεύμονα


Παγκόσμια πρωτιά για την πανεπιστημιακή Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης όπου στις 8 Οκτωβρίου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Μπούρος και η επιστημονική ομάδα του με την εργαστηριακή υποστήριξη της Βiohellenika χορήγησαν κατευθείαν στον πνεύμονα βλαστοκύτταρα που είχαν απομονωθεί πριν από τρείς μήνες από το λίπος του ασθενούς και είχαν φυλαχθεί σε υγρό άζωτο στα εργαστήρια της Biohellenika στην Αθήνα, ‘Τράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών’ (ΤΑΚ ΕΙΕ).

Η μεταμόσχευση έγινε σε ασθενή που έπασχε από τελικού σταδίου χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με άμεσο στόχο την επιβίωση του ασθενούς και τη βελτίωση της αναπνευστικής του λειτουργίας. Στην επέμβαση που έγινε με τοπική αναισθησία και διήρκεσε μόνο δέκα λεπτά, ήσαν παρόντες ο πρόεδρος της Biohellenika αναπληρωτής καθηγητής του Α.Π.Θ κ. Γεώργιος Κολιάκος, ο πρόεδρος της εταιρείας AdiStem Δρ. Βασίλης Πασπαλιάρης, και επιστήμονες από το διεθνή χώρο.

Στον ασθενή είχε γίνει λιποαναρρόφηση πριν από τρείς μήνες σε ιδιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών και τα βλαστοκύτταρα απομονώθηκαν και ελέγχθηκαν ποιοτικά στα εργαστήρια της ΤΑΚ ΕΙΕ. Ένα μέρος των βλαστοκυττάρων χορηγήθηκαν άμεσα ενδοφλέβια, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Μπούρου. Τρείς μήνες μετά τη χορήγηση η κατάσταση του ασθενούς είχε σταθεροποιηθεί, γεγονός που είναι μάλλον ασύνηθες για το είδος της πάθησης, όπως ανέφερε ο κ. Μπούρος.

Ένα δεύτερο μέρος των βλαστοκυττάρων τα οποία φυλάχθηκαν σε υγρό άζωτο μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη μέσα σε ένα από τα ειδικά δοχεία Voyager που διαθέτει η Biohellenika για να χορηγηθούν απευθείας στον πνεύμονα με τη μέθοδο της βρογχοσκόπησης. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του είδους αυτού διεθνώς. Η εφαρμογή αυτή εντάσσεται σε κλινική δοκιμή με σκοπό τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων στην οποία θα συμμετέχει η πανεπιστημιακή Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης και το πανεπιστήμιο του Pittsburgh των ΗΠΑ και υποστηρίζεται στη χώρα μας από τη Biohellenika.