promotional banner

Πότε αποτελούν πρόβλημα οι κάμψεις πέους;


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΡΟΥΣΑ

Η«κάμψη» των ηθικών προκαταλήψεων και η ενασχόληση των ανδρών με την εικόνα τους και τη βελτίωσή της ανέδειξε τα τελευταία χρόνια τον σημαντικό αριθμό ανδρών που τους απασχολεί η «κάμψη» του πέους τους.

Ιδιαιτερότητες στο σχήμα και στον άξονα του πέους είναι συχνές και οι περισσότερες οφείλονται στην «ιδιαίτερη κατασκευή» του καθενός (συγγενείς), χωρίς να αποτελούν συνήθως πρόβλημα.

Προβληματική καθίσταται η κάμψη εκείνη που προκαλεί πόνο, παραμόρφωση, στυτική δυσλειτουργία και γενικότερα επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά. Χαρακτηρίζεται σχεδόν πάντα από ανάπτυξη σκληρίας στο τοίχωμα των σηραγγωδών σωμάτων του πέους (του στυτικού μηχανισμού) και περιγράφεται ως «νόσος Ρeyronie».

Η ανάπτυξη αυτής της σκληρής πλάκας εμποδίζει το συγκεκριμένο σημείο να ακολουθήσει το «φούσκωμα» του πέους κατά τη στύση, με αποτέλεσμα το πέος να στραβώνει.

Η αιτιολογία της νόσου δεν έχει πλήρως περιγραφεί, φαίνεται όμως ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι μικροτραυματισμοί του πέους κατά τη διάρκεια των επαφών, σε άτομα με γονιδιακή προδιάθεση στην έντονη τοπική αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Η διάγνωση γίνεται από τον ειδικό ουρολόγο, αρχικά με ψηλάφηση του πέους, και ολοκληρώνεται με τη μέτρηση της γωνίας μετά από τεχνητή στύση και την απεικόνιση της βλάβης υπερηχογραφικά. Απαραίτητη είναι βέβαια η λήψη καλού ιστορικού και η συνεκτίμηση της στυτικής λειτουργίας.

Έχουν ανακοινωθεί πολλών ειδών «συντηρητικές» θεραπείες με αμφίβολα έως ανύπαρκτα αποτελέσματα. Σε λίγες περιπτώσεις διαπιστώνεται και αυτόματη υποχώρηση της βλάβης.

Η μόνη αποδεδειγμένη θεραπεία είναι η χειρουργική, είτε με την τοποθέτηση ραφών στην ακριβώς αντίθετη πλευρά της βλάβης (μόνο σε μικρές κάμψεις), είτε με πραγματική γεωμετρική αποκατάσταση του σχήματος, με τομή πάνω στη βλάβη, αφαίρεση τμήματός της και πλαστική αποκατάσταση του σηραγγώδους με τοποθέτηση μοσχεύματος.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και θεαματικό και η διάρκεια νοσηλείας μία μέρα.

Ο Δημήτρης Μπορούσας είναι χειρουργός-ουρολόγος, επιμελητής στο Ουρολογικό-Ανδρολογικό Τμήμα του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών