promotional banner

Οι στρεσογόνες καταστάσεις επιδεινώνουν το παιδικό άσθμα


Όταν άσθμα και συμπτώματα κατάθλιψης συνυπάρχουν σε ένα παιδί, το άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές μελέτησαν την αναπνευστική λειτουργία 90 παιδιών με άσθμα, 7 έως 17 ετών, πριν και μετά την παρακολούθηση της ταινίας ‘ΕΤ: ο εξωγήινος’. Τα μισά παιδιά είχαν συμπτώματα κατάθλιψης, σε συνδυασμό με άσθμα, ενώ τα υπόλοιπα δεν είχαν.

Τα παιδιά που εμφάνιζαν άσθμα και κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεγαλύτερη αντίσταση αεραγωγών μετά την παρακολούθηση στρεσογόνων σκηνών της ταινίας, ανακάλυψαν ο Dr. Bruce D. Miller του Πανεπιστημίου State University of New York.

H αντίσταση των αεραγωγών αποτελεί δείκτη επιδείνωσης του άσθματος. Τα ασθματικά παιδιά με συμπτώματα κατάθλιψης συνεχώς έδειχναν αναπνευστική λειτουργία ενδεικτική επιδείνωσης του άσθματος μετά την παρακολούθηση στρεσογόνων σκηνών της ταινίας. Η μη φυσιολογική αναπνοή ήταν περισσότερο εμφανής κατά τη διάρκεια σκηνών οικογενειακών προβλημάτων, απώλειας και θανάτου.

Αντίθετα, η αναπνευστική λειτουργία ήταν συνηθισμένη και προσαρμοσμένη στο συναισθηματικό στρες, στα παιδιά χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης.

Ο Miller εφιστά την προσοχή των γονέων παιδιών με άσθμα σχετικά με την πιθανότητα στρεσογόνα γεγονότα να οδηγήσουν σε επιδείνωση των επεισοδίων άσθματος.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Allergy and Clinical Immunology’.