promotional banner

Ο «Καρυοθραύστης» στην Αθήνα


Η πολυαγαπημένη χριστουγεννιάτικη παράσταση χορού «Καρυοθραύστης» -που παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Αθήνα-, σε χορογραφία του 1934 από τον Βασίλη Βαϊνόνεν, με περαιτέρω προσθήκες από τον Όλεγκ Βινογκράντοφ, έκανε πρεμιέρα  στο Θέατρο Badminton (Άλσος Στρατού, Γουδή), όπου και θα ανεβαίνει έως τις
6 Δεκεμβρίου.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τα βήματα του «Καρυοθραύστη» στη χώρα του παραμυθιού, απολαμβάνοντας μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις όλων των εποχών σε μουσική Πιότρ Ι. Τσαϊκόφσκι, με τα παγκοσμίου φήμης Universal Ballet της Κορέας.

Ο «Καρυοθραύστης» είναι μπαλέτο σε δύο πράξεις κι έχει χορογραφηθεί περισσότερες φορές από κάθε άλλη παράσταση χορού, σε όλο τον κόσμο. Βασίζεται στην ιστορία του Χόφμαν, «Ο Καρυοθραύστης κι ο Βασιλιάς των Ποντικιών», και παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1892, σε χορογραφίες του Μάριους Πετιπά.

Η ιστορία αναφέρεται σ' έναν κινούμενο στρατιώτη -που λειτουργεί ως καρυοθραύστης- που έκανε δώρο στη μικρή Κλάρα ο νονός της, την παραμονή των Χριστουγέννων. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια -ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης- ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκιπας πλέον Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον πρίγκιπά της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης-κούκλα, που της είχε χαρίσει ο νονός της.

Το έργο είναι το τρίτο και τελευταίο μπαλέτο που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι προς το τέλος της ζωής του. Αξιοσημείωτο είναι, το ότι δεν φαίνεται καθόλου η δυστυχία που τον βασάνιζε εκείνη την εποχή. Αντιθέτως, από τη μουσική βγαίνει μια μοναδική αίσθηση ξεγνοιασιάς και αθωότητας. Όταν ο καλλιτέχνης έγραψε αυτό το έργο, ποτέ δεν πίστεψε στην αξία του, όπως ο ίδιος ομολόγησε αργότερα. Η μικρή του εισαγωγή είναι αυτή που δημιουργεί τις συνθήκες για τη νοητή ανάπλαση του κόσμου των παραμυθιών. Το 1892 στην Αγία Πετρούπολη το μπαλέτο έκανε μόλις δεκατέσσερις παραστάσεις.

Πέρασαν είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια για να ανέβει στη Μόσχα και σαράντα χρόνια για να φτάσει στο Λονδίνο, το 1932, ενώ χρειάστηκε ακόμη δέκα για να παιχτεί στην Αμερική. Σήμερα δεν περνούν Χριστούγεννα χωρίς τη μουσική του Τσαϊκόφσκι, χωρίς τον Καρυοθραύστη.

Το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Christmas Magic World, ενός παραμυθένιου χριστουγεννιάτικου πάρκου ψυχαγωγίας και εκδηλώσεων, που λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα -με χορηγό την Εθνική Τράπεζα-, στον προαύλειο χώρο του Θεάτρου Badminton, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Με συνολική έκταση 6 στρεμμάτων, το Christmas Magic World αποτελεί ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο κόσμο, με γιορτινή αγορά, παραμυθένια σπιτάκια, εργαστήρια δημιουργίας για παιδιά, αλλά κι ένα συναρπαστικό πάρκο με παγοδρόμιο, καρουζέλ, δυο πίστες αναρρίχησης, τραμπολίνο, τρενάκι και το κάστρο των ιπποτών.

[ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ]