promotional banner

Αντισώματα καταπολεμούν τις εσωτερικές αιμορραγίες

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αντίσωμα που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις απότομες εσωτερικές αιμορραγίες σε σοβαρά τραύματα, π.χ. από σφαίρες ή αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Οι ερευνητές του Ιδρύματος Ιατρικής Έρευνας της Οκλαχόμα, υπό τον δρα Τσαρλς Έσμον, ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη ιστόνη είναι κυρίως υπεύθυνη για τη ζημιά της αιμορραγίας και βρήκαν ένα συγκεκριμένο τύπο αντισώματος, που μπορεί να μπλοκάρει την ικανότητα της ιστόνης να προκαλεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπείας και άλλων ασθενειών (μολύνσεις, διαβήτης κ.α.) και σοβαρών τραυματισμών.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC, βασίστηκε αρχικά σε πειράματα σε ποντίκια και τα αποτελέσματά της στη συνέχεια πρόκειται να επιβεβαιωθούν σε πιθήκους και ανθρώπους. Επειδή οι ιστόνες είναι παρόμοιες σε όλα τα θηλαστικά, οι επιστήμονες περιμένουν ότι θα έχουν εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα και στις αιμορραγίες των ανθρώπων.

Η ιστόνη συνήθως βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου, γύρω από το μόριο του DNA, βοηθώντας το τελευταίο να διπλώνει και να αποκτά το χαρακτηριστικό σχήμα της διπλής έλικας. Όταν το κύτταρο υφίσταται ζημιά από τραύμα ή ασθένεια, η ιστόνη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, επιτείνοντας τη ζημιά, καθώς καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και επιδεινώνει την αιμορραγία, καθιστώντας την ανεξέλεγκτη και απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.

Έχει παρατηρηθεί από τους επιστήμονες ότι ασθενείς με αυτό-άνοσα νοσήματα δημιουργούν αντισώματα κατά της ιστόνης στον πυρήνα των κυττάρων τους, χωρίς να είναι γνωστό γιατί αυτό συμβαίνει.