promotional banner

Η κλιματική αλλαγή και τα νέα κύματα μετανάστευσης


Γράφει η Στέλλα Καραμπακάκη

Αν αναζητήσει κανείς στο διαδίκτυο τους όρους «μετανάστευση» και «κλιματική αλλαγή», θα βρει επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις για μια επικείμενη κρίση: εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι να μετακινούνται, ενώ τα σύνορα των χωρών αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κύμα μετανάστευσης και η ασφάλεια τους απειλείται.

Παρόλα αυτά αυτοί οι φόβοι φαίνεται ότι βασίζονται σε ποικίλες παρανοήσεις σχετικά με τη διάρκεια, τον προορισμό και τη σύσταση των κυμάτων μετανάστευσης.

Καταρχάς ο αριθμός των ανθρώπων που είναι πιθανό να μετακινηθούν έχει εξογκωθεί αρκετά. Κατά δεύτερον, η αντίληψη που υπάρχει από τις πλούσιες χώρες ότι οι φτωχοί όλου του κόσμου θα μεταναστεύσουν εκεί είναι λανθασμένη. Όντως, ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού κατοικεί σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως πλημμύρες και ξηρασία ή βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και απειλείται από την άνοδο της στάθμης του νερού.

Οι ζωές τους απειλούνται με ποικίλους τρόπους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι τους θα αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να πάνε να ζήσουν κάπου άλλου.

Με όλα αυτά, υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα η αυξημένη κινδυνολογία να αποσπάσει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία προκύπτουν από την αποτυχημένη πολιτική για την προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Όσο περισσότερος χρόνος χρειαστεί προκειμένου να το αντιληφθούν αυτό οι πολίτες, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα πραγματικά προβλήματα.
[ΠΗΓΗ:BBC]