promotional banner

Μπορεί ένας έξυπνος άνθρωπος να συμπεριφέρεται βλακωδώς;


Τα τεστ ευφυΐας δεν μετρούν την λογική

Στο θεμελιώδες αυτό ερώτημα προσπαθεί να ρίξει φως ο Κέιθ Στάνοβιτς, καθηγητής εξέλιξης του ανθρώπου και εφαρμοσμένης ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Τα τεστ ευφυΐας είναι εξαιρετικά στη μέτρηση συγκεκριμένων νοητικών λειτουργιών, όπως είναι η λογική σκέψη, η αντίληψη (abstract reasoning), η ικανότητα μάθησης και η μνήμη εργασίας (working memory), υποστηρίζει το περιοδικό NewScientist.

Εκεί που χωλαίνουν τα τεστ ευφυΐας είναι στη μέτρηση των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για ορθή κρίση υπό τις πραγματικές συνθήκες της ζωής. Αυτό συμβαίνει γιατί τα εν λόγω τεστ δεν δύνανται να μετρήσουν την ικανότητα του ατόμου να αξιολογεί τη σπουδαιότητα των πληροφοριών, ούτε την ικανότητά του να προσπερνά τις διαισθητικές γνωστικές προκαταλήψεις που μας παρασύρουν σε εσφαλμένες αποφάσεις.

Αυτό το είδος ορθολογικής σκέψης καλούμαστε να το κάνουμε καθημερινά –από το τι τροφές θα φάμε, πού θα επενδύσουμε τα χρήματά μας έως το πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο πρόβλημα στη δουλειά. Για να πορευθούμε στον σύνθετο αυτό κόσμο που ζούμε χρειαζόμαστε ορθολογική σκέψη –κάτι που τα τεστ ευφυΐας αδυνατούν να μετρήσουν, σύμφωνα με τον δρα Στάνοβιτς.