promotional banner

Διχασμένη η ιατρική κοινότητα για το εμβόλιο


Με δημόσιες τοποθετήσεις, με την άρνησή τους να εμβολιαστούν, ακόμη και με παραιτήσεις μερίδα του ιατρικού κόσμου εκφράζει την αντίθεσή του στο θέμα του μαζικού εμβολιασμού που προωθεί η κυβέρνηση. Η ιατρική κοινότητα φαίνεται ότι έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με τους μεν να μην επιθυμούν να εμβολιαστούν είτε επειδή αμφιβάλουν για τις συνέπειες του εμβολίου στον ανθρώπινο οργανισμό, είτε επειδή εκτιμούν ότι δεν υπάρχει σημαντικός λόγος προκειμένου να οδηγείται ο κόσμος σε μαζικό εμβολιασμό. Αντίθετα επιστήμονες, αλλά και το υπουργείο Υγείας, επιμένει ότι προκειμένου να αποφευχθεί η πανδημία στη χώρα μας, θα πρέπει να προχωρήσουν όλες οι πληθυσμιακές ομάδες στον εμβολιασμό.

Ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης που ξεκίνησε από χθες, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση του κόσμου, καθώς είναι η εβδομάδα εμβολιασμού του προσωπικού υγείας και των ευπαθών ομάδων, κινητοποιεί όπως φαίνεται τόσο το νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και διευθυντές μονάδων να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για την στάση την οποία υποστηρίζουν. Την ώρα μάλιστα που η υπουργός Υγείας κα Ξενογιαννοπούλου επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό προκειμένου να είναι από τους πρώτους πολίτες που θα εμβολιαστούν, στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος, Στρατής Πλωμαρίτης παραιτήθηκε.

Ο κ. Πλωμαρίτης δικαιολόγησε την απόφασή του υποστηρίζοντας πως «δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς η ασφάλεια του εμβολίου», ενώ συμπλήρωσε «θεωρώ ανήθικο και αντιδεοντολογικό να συστήνω στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο τη στιγμή που δεν θα το κάνω εγώ».
Η διοικητής του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά, η οποία εμβολιάστηκε το πρωί στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας την παραίτηση του κ. Πλωμαρίτη δήλωσε:
«Εφόσον δεν ήθελε να είναι στην Επιτροπή, είναι δεκτή η άποψή του. Θα ήθελα όμως να σας πω ότι το σενάριο που πρόβαλε θίγει όχι μόνο το Υπουργείο και το ΕΚΕΠΥ, αλλά όλη την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο από γιατρό να ακούγονται αυτά τα πράγματα».
Ο διευθυντής της Β΄ Παθολογικής του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Λακασάς, ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν και δήλωσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι οι κίνδυνοι που υπάρχουν για τα άλλα εμβόλια υπάρχουν και για το συγκεκριμένο.

Ωστόσο, επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου νοσηλευτής Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα εμβολιαστεί.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρίστου Παπαστεργίου. Όπως ανέφερε, η εικόνα την οποία ο ίδιος έχει είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομειακών γιατρών δεν θα εμβολιαστεί. «Δεν πιστεύω ότι επηρεάστηκαν από την παραίτηση Πλωμαρίτη. Αυτή την εικόνα την είχα και πριν. Εγώ προσωπικά δεν θα εμβολιαστώ».