promotional banner

Μετασεισμικές δονήσεις μπορεί να εμφανιστούν μετά από αιώνες


Γράφει η Λίντα Σπυρέλη

Πολλοί σημερινοί σεισμοί μπορεί να είναι μετασεισμοί από μεγάλους σεισμούς, οι οποίοι έγιναν αιώνες πριν, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν την εν λόγω μελέτη, στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η οποία αναφέρεται στην ανακάλυψη ενός νέου προτύπου στη συχνότητα των μετασεισμικών δονήσεων, που θα μπορούσε να εξηγήσει μερικούς μεγάλους σεισμούς, ιδιαίτερα σε περιοχές χαμηλής σεισμικής δραστηριότητας.

Εξέτασαν τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές του κόσμου και κατέληξαν ότι οι μετασεισμικές δονήσεις εξαρτώνται από το πώς κινείται ένα ρήγμα.

Για παράδειγμα, το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα μετά από ένα μεγάλο σεισμό, ο απόηχος των μετασεισμών να μπορεί να διαρκέσει μια δεκαετία.

Άλλη περίπτωση, είναι ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την επαρχία Σιτσουάν της Κίνας το 2008. Το γεγονός συγκλόνισε τους επιστήμονες, επειδή είναι μια περιοχή που δεν έχει δώσει ποτέ δείγματα σεισμικής δραστηριότητας, εδώ και αιώνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, οι σημερινοί σεισμοί στην κοιλάδα Σεντ Λόρενς του Καναδά, είναι μετασεισμικές δονήσεις ενός μεγάλου σεισμού που έγινε το 1663.

Η εν λόγω ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες, να προβλέπουν μελλοντικά, το μέρος το οποίο μπορεί να συμβεί ένα μεγάλος σεισμός.[πηγή]