promotional banner

Νομιμοποίηση του χαπιού της άμβλωσης


Γράφει ο Δρ. Eric Alberts
Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας


Παρά της αντιδράσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και αρκετών πολιτικών της κυβέρνησης Berlusconi, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Ιταλίας (AIFA), ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα την απόφασή του να επιτραπεί η χρήση του μέχρι πρότινος απαγορευμένου στην Ιταλία χαπιού της άμβλωσης, RU-486 ή Mifepristone.

Το εν λόγω χάπι αποτελεί την εναλλακτική χημική λύση σε αυτήν της άμβλωσης στο χειρουργείο. Χρησιμοποιείται για τον τερματισμό της κύησης μέχρι 49 μέρες μετά τη σύλληψη και λειτουργεί αναστέλλοντας την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνης στον οργανισμό της εγκύου, με αποτέλεσμα την απόρριψη του εμβρύου. Το Mifepristone δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80 στη Γαλλία κι έκτοτε είναι πλέον νόμιμο, κατόπιν συνταγογράφησης από γιατρό, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση τις πιο καθολικές, όπως την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και μέχρι πρότινος την Ιταλία.

Σύμφωνα με την απόφαση του AIFA, το εν λόγω χάπι δεν θα είναι διαθέσιμο προς πώληση στα φαρμακεία, αλλά θα συνταγογραφείται από γιατρούς και θα λαμβάνεται στα νοσοκομεία. Επίσης, η λήψη του χαπιού θα είναι νόμιμη μέχρι την έβδομη εβδομάδα της κύησης και όχι μέχρι την ένατη, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες εφόσον, σύμφωνα με τον AIFA, η λήψη του χαπιού μεταξύ 7ης και 9ης εβδομάδας εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία της εγκύου.

Από το 1978, η άμβλωση είναι νόμιμη στην Ιταλία κατά κανόνα μέχρι και τη 12η εβδομάδα της κύησης και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι την 24η εβδομάδα, σε περίπτωση που η ζωή της εγκύου βρίσκεται σε κίνδυνο ή όταν το έμβρυο δεν είναι σωστά σχηματισμένο. Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, όλες οι αμβλώσεις πρέπει να διενεργούνται σε νοσοκομεία. Επίσης, στην Ιταλία, από το 2000 επιτρέπεται η χρήση του "χαπιού της επόμενης μέρας", το οποίο εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα και να εξελιχθεί σε έμβρυο.

Η απόφαση αυτή του AIFA, όπως ήταν αναμενόμενο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους του Βατικανού, του οποίου η επίσημη θέση είναι η αντίθεση σε οποιαδήποτε μορφή άμβλωσης, αφού, όπως υποστηρίζει, η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή από τη στιγμή της σύλληψης. "Ακόμα κι αν η λήψη του χαπιού αποτελεί μια λιγότερο επώδυνη λύση για τις γυναίκες, δεν παύει παρολαυτά να ισοδυναμεί με άμβλωση", δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera ο αρχιεπίσκοπος Rino Fisichella, πρόεδρος της παπικής οργάνωσης "Ακαδημία για τη ζωή". Ο Elio Sgreccia, επίτιμος πρόεδρος της "Ακαδημίας για τη ζωή" και σύμβουλος του Πάπα σε ζητήματα βιοηθικής που αποτελεί τη βασική φωνή της Εκκλησίας ενάντια στην άμβλωση και στην ευθανασία, δήλωσε ότι οι γυναίκες που θα λαμβάνουν το χάπι καθώς αι οι γιατροί που θα το συνταγογραφούν, θα αφορίζονται αυτομάτως, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό δίκαιο.

Από την άλλη μεριά, οι υποστηρικτές της απόφασης του AIFA, ισχυρίζονται ότι η νομιμοποίηση του χαπιού RU-486 δεν αποτελεί παρά μια επιπλέον επιλογή για τις γυναίκες, σε μια χώρα όπου η άμβλωση είναι ήδη νόμιμη. Η Υπουργός Νεότητας Georgia Meloni δήλωσε ότι δεν υπάρχει αντίθεση με τον ιταλικό νόμο, ο οποίος ήδη επιτρέπει την άμβλωση. "Αν μια γυναίκα δεν μπορεί να πειστεί ώστε να μην προβεί σε άμβλωση, τότε τουλάχιστον θα πρέπει να γίνει δεκτή μια λιγότερο επώδυνη από τη χειρουργική άμβλωση μορφή έκτρωσης, όπως αυτή της λήψης του χαπιού", δήλωσε η Meloni, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η ίδια δεν θα προέβαινε ποτέ σε άμβλωση.

Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες όσον αφορά το ενδεχόμενο αρκετές γυναίκες να λαμβάνουν το χάπι στο σπίτι τους, παρά τη ρητή οδηγία του AIFA το χάπι να χορηγείται αποκλειστικά σε νοσοκομεία. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει ουσιαστικά στη διενέργεια αμβλώσεων στο σπίτι, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τον ιταλικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι αμβλώσεις πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά σε νοσοκομεία και εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους και επιπλοκές στην υγεία των εγκύων.

Από την άλλη, ο Silvio Viale, γυναικολόγος από το Τορίνο που συμμετείχε ενεργά στην καμπάνια για τη νομιμοποίηση του χαπιού, δήλωσε ότι η απόφαση του AIFA αποτελεί "νίκη για της Ιταλίδες, οι οποίες, στο εξής αποκτούν περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές". Απομένει να δούμε πόσοι Ιταλοί γιατροί θα τολμήσουν εν τέλει να συνταγογραφήσουν το χάπι, αφού, σύμφωνα με αναφορά του Υπουργείου Υγείας, το 70% περίπου των Ιταλών γιατρών αρνούνται να διενεργούν αμβλώσεις στις κλινικές του ή σε νοσοκομεία.

Ας σημειωθεί ότι τα ποσοστά των αμβλώσεων στην Ιταλία είναι χαμηλά, σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.