promotional banner

Πόσο ευάλωτη είναι η Ελλάδα στην κλιματική αλλαγή;


Έρευνα που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη κλιματική αλλαγή, έδειξε ότι η χώρα είναι ...
ευάλωτη απέναντι στο εν λόγω φαινόμενο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Ο Μιχάλης Σκούρτος, εκπρόσωπος της Επιτροπής μελέτης επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της ΤτΕ, παρουσίασε τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της διημερίδας «Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη», που διοργανώνει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS στην Αθήνα.

Ο κ. Σκούρτος, αναφέρθηκε στους κινδύνους που διατρέχει η χώρα σε σημαντικούς κλάδους, του Τουρισμού και της Γεωργίας, στην τρωτότητα των παράκτιων περιοχών, λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής και το μεγάλο κίνδυνο να χαθεί το απόθεμα της βιοποικιλότητας που διαθέτει η χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα , οι αφίξεις το 2100 προβλέπονται ότι θα μειωθούν κατά 21%, λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση του εισοδήματος κατά 7%.

Επίσης, σημείωσε την αύξηση των ειδών στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο από 128 είδη το 2004, σε 192 είδη το 2009, ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την δημόσια υγεία και αποτελεί απειλή για τον τουρισμό.

Όσον αφορά το κλάδο της Γεωργίας, παρουσίασε στοιχεία του ΕΛΓΑ, τα οποία δείχνουν τη διαρκή αύξηση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο κ. Σκούρτης επισήμανε ότι τα αποθέματα του νερού δεν είναι επαρκή, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση του κόστους ανά νοικοκυριό.

Επίσης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, για κάθε βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη, μειώνεται κατά 8,5% το κατά κεφαλήν εισόδημα.