promotional banner

Το τέλος της φαλαινοθηρίας πλησιάζει!


Οι δράσεις και ο αγώνας της Greenpeace ενάντια στο άδικο κυνήγι των φαλαινών δικαιώνονται! Μια ανεξάρτητη αξιολόγηση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή σχετικά με τον τρόπο που η Ιαπωνική Κυβέρνηση ξοδεύει τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών μπορεί να προκαλέσει την παύση της φαλαινοθηρίας στο Νότιο Ωκεανό!
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Εξόδων, παρακινούμενη από το νέο Ιάπωνα Πρωθυπουργό Yukio Hatoyama, πρότεινε εχτές στο Διεθνές Ταμείο Αλιείας να σταματήσει οποιαδήποτε χρηματοδότηση που προορίζεται για το άδικο και ασύμφορο φαλαινοθηρικό πρόγραμμα. Από τη μεριά του το Ταμείο ισχυρίζεται ότι χρειάζεται από το κράτος 780 εκατομμύρια δολάρια το 2010 για διάφορα προγράμματα, στα οποία πολύ πιθανόν να συμπεριλαμβάνεται και το φαλαινοθηρικό «επιστημονικό» πρόγραμμα. Η Επιτροπή μαζί με το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να πάρουν σύντομα την τελική απόφαση και να κρίνουν εάν τα χρήματα αυτά είναι όντως αναγκαία.

Εάν σταματήσει τελείως η χρηματοδότηση προς το Διεθνές Ταμείο Αλιείας, είναι πολύ πιθανό το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών να μην μπορέσει να στηρίξει το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα! Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τον αγώνα των ακτιβιστών μας Γιουνίτσι και Τόρου, οι οποίοι πριν ενάμιση χρόνο, αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας κρέατος φάλαινας και παραπλάνησης των φορολογούμενων πολιτών, βρέθηκαν στη φυλακή για 21 μέρες και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 3-10 χρόνια.

Από τη δεκαετία του ‘70, οι ακτιβιστές της Greenpeace έρχονται αντιμέτωποι με φαλαινοθηρικούς στόλους βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τις φάλαινες από το καμάκι. Η γενναιότητα και η επιμονή τους δικαιώθηκαν καθώς διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη θέσπιση του διεθνούς μορατόριουμ για την εμπορική φαλαινοθηρία το 1986 και την καθιέρωση του Καταφυγίου Φαλαινών του Νότιου Ωκεανού.

Η Greenpeace είναι η μοναδική οργάνωση η οποία τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε μια εθνική εκστρατεία για να αλλάξει την κοινή γνώμη των Ιαπώνων αναδεικνύοντας τη σπατάλη υπέρογκων ποσών που προέρχονταν από τους φορολογούμενους πολίτες και πιέζοντας τις Ιαπωνικές Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες γύρω από το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα. Αποδεικνύεται σήμερα ότι η απόφαση αυτή ήταν η σωστή!

[πηγή: Greenpeace]