promotional banner

Πράσινες τεχνολογίες και η ανάγκη για επενδύσεις


Οι επενδύσεις στις πράσινες τεχνολογίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να παγώσουν ή να μειωθούν δραματικά αν συνεχιστεί το κλίμα αβεβαιότητας και δεν υπογραφεί τελικά δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη.


Αν δεν σημειωθεί πρόοδος ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και αν δεν δοθεί ώθηση στις επενδύσεις, τα κράτη θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν παλιές τεχνολογίες, ειδικά στον τομέα των μεταφορών.

Σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα είναι τεράστιο τόσο για τον πλανήτη όσο και για την οικονομία, η οποία δεν θα καταφέρει να βγεί από την ύφεση.

«Το ανησυχητικό είναι ότι όσο καθυστερούμε στέλνουμε αμφιλεγόμενα μηνύματα στην παγκόσμια οικονομία στις αγορές και στους επενδυτές», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Achim Steiner.

Σύμφωνα με τον κ. Steiner, η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τις επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα σε πολλά κράτη.

«Πολλές χώρες πρέπει να αποφασίσουν άμεσα που θα επενδύσουν. Πρέπει να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα ή αν θα επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι αποφάσεις τους ωστόσο επηρεάζονται από την αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με την τιμή του άνθρακα», υποστήριξε ο επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, ο κ. Steiner έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων ενδέχεται να επενδύσουν σε παλιές τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας, οι οποίες συνεπάγονται υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Steiner, η Κοπεγχάγη είναι η ευκαιρία για τη μετάβαση στις πράσινες οικονομίες που βασίζονται σε καθαρές τεχνολογίες με χαμηλές εκπομπές.

«Με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και με σωστές πολιτικές θα μπορούσαμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ιστορία της οικονομίας», κατέληξε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ