promotional banner

Έκτακτο επίδομα Αλληλεγύης: Ποιοί και πόσα θα πάρουν


Την καταβολή του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης και την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις και τράπεζες αναμένεται να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 11:00.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, η εισφορά στις επιχειρήσεις «επιχειρεί να συνδυάσει τη δέσμευσή μας για έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης με μία πρόταση αναδιανομής και ευθύνης».

Θετικός στο μέτρο εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να εκπληρώσει την προεκλογική της δέσμευση να μην επιβληθούν νέοι φόροι στις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, στα 13.500 ευρώ φαίνεται ότι «κλειδώνει» το πλαφόν για τους δικαιούχους του επιδόματος, το οποίο θα κυμαίνεται από 500 έως 1.300 ευρώ και θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων πριν τα Χριστούγεννα.

Ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Χορηγείται έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης σε Έλληνες πολίτες με εισόδημα μικρότερο από ένα επίπεδο (11.000- 13.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση). Το επίδομα θα κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ, χαμηλότερο από ό,τι προέβλεπε η αρχική πρόταση νόμου που είχε υποβάλει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση (500 έως 1.300 ευρώ), μετά τη διαπίστωση του μεγέθους της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού. Να σημειωθεί ότι όταν υπεβλήθη η πρόταση, η εκτίμηση ήταν για ένα έλλειμμα της τάξης του 3,5%- 4% του ΑΕΠ, ενώ τώρα έχει φτάσει αισίως το 12,5% του ΑΕΠ.

Το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις, με την πρώτη να αντιστοιχεί στο 50% και να δίνεται τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για έκτακτο επίδομα, που θα δοθεί μόνο μια φορά και θα επωφεληθούν χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, αγρότες και άνεργοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να μην προκαλέσει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό και μάλιστα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή να δαπανά όσα θα εισπράττει. Υπολογίζεται ότι τα αναμενόμενα έσοδα από τις έκτακτες εισφορές θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση περί βασιμότητας των δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξει άνοδος των φορολογικών συντελεστών σε εισοδήματα άνω των 30.000 και 100.000 ευρώ, ανέφερε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού και το πρώτο νομοσχέδιο που θα αφορά το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει τους έμμεσους φόρους ο κ. Πεταλωτής δήλωσε: «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα δώσουμε ανάσα στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας, κάνοντας μια αναδιανομή του φορολογικού βάρους. Αυτό εφαρμόζουμε και θα προκύψει από τα νομοθετήματα εντός της εβδομάδας».